Neugodan zadah iz usta

NEUGODAN ZADAH IZ USTA LIJEČENJE

Neugodan zadah iz usta liječenje

Neugodan zadah iz usta liječenje

Mirisi imaju važnu ulogu u svakodnevnom životu, od stimulacije apetita do upozorenja na opasnost ili detekcije bolesti. Neugodni mirisi koji dopiru iz tvojih usta mogu ometati svakodnevne aktivnosti, razgovor sa susjedima, poslovni sastanak, intimne trenutke s partnerom.

ŠTO JE HALITOZA?

Neugodan zadah, medicinskog naziva halitoza, može upozoravati na gastrointestinalne, bubrežne, plućne bolesti, diabetes ali je, u većini slučajeva, povezan sa nedostatnom oralnom higijenom, karijesom ili parodontitisom. Bakterije koje zaboravljamo u međuzubnim prostorima, pod mostovima, pod žicama fiksnog ortodontskog aparata, oko implantata i na jeziku polako razgrađaju ostatke hrane i uzrokuju halitozu.

Loš zadah mogu uzrokovati i brojni drugi čimbenici. Prije svega valja istaknuti pušenje, jer zaostali tragovi duhanskog dima mogu itekako pridonijeti neugodnom mirisu iz usta. Probleme može uzrokovati i konzumiranje kave, alkoholnih pića, te jako začinjena hrana.

Osnovno oružje za kojim posežemo u borbi protiv bakterija u usnoj šupljnini su, naravno, četkica i pasta za zube. Njima odstranjujemo meke naslage nastale nakon jela. Četkicom i pastom temeljito očetkamo sve plohe zuba i na kraju jezik na kojem se također nalazi mala vojska zaboravljenih bakterija.

zadah5

Ukoliko osjetimo da je zadah još uvijek prisutan moramo posegnuti za dodatnim pomagalima kao što su konac za zube, vodice za ispiranje, interdentalne četkice ili tuševi za zube. Svako od tih sredstava pomaže da lakše očistimo inače teško dostupna mjesta (između zubi, ispod mostova i krunica, ždrijelo). Više o pravilnoj higijeni zuba i usne šupljine pročitajte OVDJE.

zadah6

Slina djeluje kao prirodni “čistač” usta. Ispire i odnosi sa sobom ostatke hrane i bakterije. Slina se manje luči noću dok spavamo ali postoje i neka oboljenja, kao i lijekovi, koji su uzrok smanjenog lučenja. Osobe starije životne dobi često imaju suha usta. Nedostatak sline stvara povoljnije okruženje za razvoj bakterija i ide “ruku pod ruku” s halitozom. U tom slučaju obratite se doktoru dentalne medicine koji će vas uputiti na daljnju obradu i liječenje kod specijalista.
Bomboni i žvakaće gume sa mentolom, bez šećera, mogu biti prva pomoć i u kratkotrajnom prikrivanju zadaha, ali ukoliko ne riješimo uzrok on će se vrlo brzo vratiti.

Ostale uzročnke (karijes, parodontitis, zubni kamenac) rješavamo mi, redovnim kontrolama, čišćenjem i savjetovanjem.

Ukoliko imate problema sa neugodnim zadahom iz usta, slobodno nas kontaktirajte na broj 634-300 ili na e-mail: info@centrodent.hr.

Komentari