KIRETAŽA ZUBA

Kiretaža zuba je postupak kojim se pomoću posebnih instrumenata, kireta, čisti površina korijena zuba ispod i iznad zubnog mesa.

Jednako kako se zbog nakupljenog plaka stvara zubni kamenac među zubima i oko njih, tako se taj proces događa i ispod površine zubnog mesa. U tom području on može napraviti puno više štete. Zubni kamenac je pogodan za razmnožavanje raznoraznih bakterija, koje onda mogu dovesti do upala zubnog mesa, gubitka koštane potpore, a i do gubitka zubi.

 

 

 

Kiretama se “struže” i polira po tvrdoj površini zuba i uklanjaju se naslage i bakterije koje uzrokuju upalu zubnog mesa, gubitak kosti i na kraju i gubitak samog zuba – parodontitis. Parodontitis je bolest potpornog dijela zuba, odnosno zubnog mesa, vlakana koje povezuju korijen zuba sa zubnim mesom i kosti. Simptomi su krvarenje zubnog mesa, oteknuto i tamno crveno zubno meso i loš zadah.

Nakupine bakterija stvaraju džepiće koje je potrebno očistiti kako bi se smanjila njihova dubina. Eliminacijom naslaga se zaustavlja razaranje tkiva. Također se smanjuje dubina džepića, obzirom da u plitkim džepićima nisu tako dobri uvjeti za rast bakterija, što rezultira poboljšanjem parodontnog zdravlja.

U ovim slučajevima potrebno je čim prije započeti terapiju. U našoj poliklinici kiretaža se provodi uporabom lasera koji dodatno pospješuje uspješnost i učinak terapije. Osim toga, terapija laserom je manje invazivna i samim tim i manje bolna.

Kod postupka kiretaže potrebno je utvrditi „dubinu“ džepa, zatim se laserom uklanjaju bakterije i oštećeno tkivo, dok se mehanički uklanjaju nakupine kamenca. Dodatno se laserom tretira površina zbog bakterija, nakon toga desni srastaju na čistu površinu zuba.

U nekim slučajevima je terapiju moguće obaviti samo upotrabom lasera, a u nekima je neophodna kombinacija lasera i kireta.


Za više informacija kontaktirajte nas putem telefona 051/634-300 ili putem e-maila: info@centrodent.hr

Nalazimo se na adresi: Tometići 1/b, 51215 Kastav (zgrada pored Toni auspuha) – google maps

Stomatoloska ordinacija CentroDENT - Rijeka

Komentari