PODIZANJE SINUSA

Podizanje sinusa, odnosno, sinus lift je zahvat koji se obavlja u lokalnog anesteziji.

U slučajevima gubitka zuba ispod sinusa dolazi do gubitka kosti i spuštanja sinusa. U slučaju spuštenog sinusa nije moguće ugraditi implantat. To možemo jednostavno opisati kao stavljanje vijka u šuplji zid.

 

podizanje sinusa

 

Kako bi mogli ugraditi dentalni implantat potrebno je, u takvim situacijama, podignuti dno sinusa, a „šuplji „ prostor ispod sinusa se puni umjetnom kosti. Nakon proteka određenog vremena umjetna kost i implantat srastaju i čine dobru podlogu za izradu protetskog rada.
Iz ranije navedenog možemo zaključiti, da stavljanje dentalnih implantata nije moguće ukoliko nemamo dovoljan volumen kosti koji će držati dentalni implantat.

Do gubitka prirodne kosti dolazi zbog gubitka zuba, jer kost koja je nekad držala zub atrofira i izgubi volumen. Prema tome podizanje sinusa je povećanje volumena kosti u gornjoj čeljusti u koju stavljamo dentalni implantat.

Dentalni implantati postavljeni u novostvorenoj kosti u sinusu nemaju ništa manji vijek trajanja od dentalnih implantata ugrađenih u zdravoj postojećoj kosti.

Uobičajeno je da se sinus lift i ugradnja implantata rade istovremeno. Ukoliko kosti uopće nema, između podizanja sinusa i stavljanja implantat mora proći od 6 do 8 mjeseci.

Postupak uključuje podizanje membrane sinusa kako bi se napravilo mjesto za umjetnu kost. Nakon stavljanja umjetne kosti sa ili bez dentalnog implantata , otvor se sašije. Sinus lift je rutinska bezbolna operacija nakon koje se može pojaviti lagano oticanje, ali ono nestaje već nakon nekoliko dana.
Ovisno o količini raspoložive kosti, zahvat podizanja dna sinusa možemo podijeliti na malo podizanje sinusa i na veliko podizanje sinusa.

Često pitanje naših pacijenata je “Je li sinus lift bolan?”.  Zahvat je potpuno bezbolan jer se radi u lokalnog anesteziji.


Za više informacija kontaktirajte nas putem telefona 051/634-300 ili putem e-maila: info@centrodent.hr

Nalazimo se na adresi: Tometići 1/b, 51215 Kastav (zgrada pored Toni auspuha) – google maps

Stomatoloska ordinacija CentroDENT - Rijeka

Komentari