APIKOTOMIJA ZUBA

Apikotomija zuba je mali kirurški zahvat kojim se uklanja vrh korjena zuba (apex), najčešće zbog kroničnih upala u području vrha korjena (granuloma ili ciste).

Zahvatom se uklanja vrh korijena zuba zajedno s upalnim procesom, a nakon toga se korijen kanala zuba puni različitim smjesama i materijalima koji su za to predviđeni. Nekada u toku zahvata, a nekada prije zahvata.

 

apikotomija zuba

 

U nekim slučajevima je možda potrebno i liječiti zub odnosno ponoviti endodontsku terapiju (čišćenje i širenje kanala zuba, te njegovo punjenje) prije samog zahvata.

Apikotomija je zahvat koji se sve češće izvodi, obzirom da pacijentima omogućuje očuvanje zuba koji se ne mogu izliječiti vađenjem živca i koji bi se inače morali izvaditi.
Postoje ipak slučajevi kada se tim zahvatom zub ne može spasiti. Primjerice, višekorijeni zubi ili zubi u donjoj čeljusti naročito u lateralnim, stražnjim predjelima.

Apikotomija se provodi u lokalnoj anesteziji, što znači da je tretman bezbolan.

Zahvat počinje tako da se zubno meso zareže i podigne kako bi se došlo do korijena zuba. Zahvatom se uklanja vrh korijena zuba zajedno s upalnim procesom.

Na kraju zahvata se vraća gingivalni režanj te se sašije. Zahvat traje od 30 do 60 minuta, ovisno o kom kvadrantu i zubu se radi.

Nakon zahvata obvezna je antibiotska terapija, ispiranje antiseptikom, a lagano oteknuće može biti normalno, za koje pacijentima dajemo pismene upute.

Najjednostavnije rečeno apikotomija zuba je postupak kojim se pokušava sačuvati zub koji je ranije bio bezuspješno liječen. Također, u slučajevima kada zubni kanali teško dostupni ili preuski preporulujemo apikotomiju.

Možemo reći da je apikotomija mehanički način odstranjivanja upale.


Za više informacija kontaktirajte nas putem telefona 051/634-300 ili putem e-maila: info@centrodent.hr

Nalazimo se na adresi: Tometići 1/b, 51215 Kastav (zgrada pored Toni auspuha) – google maps

Stomatoloska ordinacija CentroDENT - Rijeka

Komentari