REGENERACIJA ZUBNE KOSTI

Regeneracija zubne kosti je postupak kojim možemo potpuno prirodnim i sigurnim načinom nadograditi kost, kako bi se ugradili implantati.  Defekti tkiva gornje i donje čeljusti posljedica su patoloških procesa, trauma, ali i fiziološkog procesa starenja.

 

 

regeneracija zubne kosti

Zašto dolazi do gubitka kosti?

Gubitak kosti nakon vađenja zuba, upala, trauma ili drugih razloga ne znači nemogućnost ugradnje implantata. Vađenjem zubi i cijeljenjem rane smanjuje se i koštani volumen. Dolazi do gubitka kosti čime nastaju estetski i funkcionalni defekti. S funkcijskog i estetskog stajališta, da bi se ostvarili optimalni rezultati, gotovo uvijek je prijeko potrebno provesti jedan od oblika oralno-kirurškog zahvata nadogradnje kosti. Regeneracija zubne kosti se radi prije ili tijekom ugradnje implantata kada nedostaje određeni volumen kosti.

Taj volumen kosti potreban je kao potpora zubnom implantatu da sa statičkog stajališta može podnijeti sve funkcijske sile žvakanja. Zubni implantat mora biti pozicioniran u pravilnom položaju. Ukoliko ne poštujemo te smjernice konačni rezultat bit će protetsko rješenje koje funkcijski ne podnosi dobro opterećenje i izloženo je većoj opasnosti za kasniji razvitak komplikacija poput periimplantitisa, loma implantata, abutmenta, vijka ili krune umjetnog zuba (implantata).

Zahvat se oslanja na činjenicu da kost cijeli sporije nego okolno vezivno tkivo i sluznica, pa njihove stanice brže urastu u koštani defekt i onemogućuju ispunjavanje novostvorenom kosti.

Stoga se između preostale koštane potpore i gingive, kako bi se spriječilo uraštanje okolnog tkiva te omogućila regeneracija zubne kosti, umeće membrana. Umetanjem barijere između defekta i okolnog mekog tkiva omogućena je regeneracija parodontnog tkiva i kosti.
Membrane su zbog svoje karakteristične funkcije i svojstava zauzele važno mjesto u regeneraciji koštanih defekata.