Zubni kamenac – uklanjanje

UKLANJANJE ZUBNOG KAMENCA – estetika ili potreba?

Što je zubni kamenac, a što zubni plak?

Zubni plak su naslage hrane, raznih mikroorganizama kao što su bakterije ili virusi i odumrle stanice koje se talože na površini zuba. Nakon određenog vremena se u njega ugrađuju minerali iz sline i hrane, pa se on pretvara u zubni kamenac. Prema tome zubni plak je meka naslaga, a zubni kamenac tvrda naslaga.

Taj proces se odvija neprestano. Plak uzrokuje zadržavanje nečistoće na zubima i glavni je izvor problema s desnima. Nakon 4-12 sati od pranja zuba počinje se stvari zubni plak. Iz tog razloga je važno zube prati minimalno 2 puta dnevno i redovito ih čistiti zubnim koncem.

Ne možemo spriječiti njihovo stvaranje, ali pravilnom oralnom higijenom možemo utjecati na brzinu njihovog nastajanja.

Ukoliko Vas zanima kako ispravno održavati oralnu higijenu pogledajte naš blog o higijeni zuba.

 

skidanje zubnog kamenca - CentroDENT

 

Zašto je uklanjanje zubnog kamenca važno?

Najčešća zabluda pacijenata je da se zubni kamenac uklanja iz estetskih razloga. Naravno da čisti zubi ljepše izgledaju od zuba sa naslagama, ali to nije glavni motiv stomatologa kada Vam preporuči uklanjanje zubnog kamenca.

Dakle, čišćenje zubnog kamenca ima prvenstveno zdravstveni, a tek onda i estetski učinak.

Kamenac i plak mogu dovesti do vrlo ozbiljnih bolesti desni, kao što su gingivitis i paradentoza, kako pacijenti najčešće nazivaju parodontitis. Zatim, može doći do promjene boje zuba, karijesa, ali i do gubitka zuba.

Kako se radi uklanjanje zubnog kamenca?

Zubni kamenac može ukloniti samo stomatolog. Kamenac se najčešće skida strojno i to posebnim ultrazvučnim nastavkom koji vibracijama odvaja kamenac od zuba, ali bez oštećivanja površine zuba.

Ono podrazumijeva skidanje naslaga plaka, kamenca, poliranje rubova starih i loših ispuna,  ali i skidanja obojenja zuba koja su nastala kao posljedica pušenja, ispijanja kave ili čaja.

Nakon skidanja zubnog kamenca vrlo je važno dobro ispolirati sve površine krune zuba i korijena, te postojeće ispune na zubima kako bi  bili manje podložni stvaranju novih naslaga.

 

zubni kamenac

 

Skidanje zubnog kamenca je bezbolan postupak za koji nije potrebna anestezija. Iako kod nekih pacijenata se zbog preosjetljivih zubnih vratova, postojanja karijesa ili loših ispuna na zubima može javiti nelagoda prilikom skidanja kamenca. U tom slučaju, ukoliko pacijent želi,  dajemo minimalnu količinu lokalnog anestetika.

 

Koliko često treba skidati zubni kamenac?

Zubni kamenac se uklanja jednom do dva puta godišnje, ovisi o brzini stvaranja novih naslaga.

Često nam se dogodi da pacijenti odbijaju uslugu skidanja zubnog kamenca, jer su ga skidali prije par mjeseci.

U vrlo kratkom roku se može stvoriti velika količina zubnog plaka i zubnog kamenca.  Čak i male količine zubnog plaka, obzirom da je zbog njega površina zuba hrapava, dovode do bržeg stvaranja zubnog kamenca. Podložnost stvaranja zubnog kamenca ili zubnog plaka ovisi od osobe do osobe, sukladno tome i njegovo uklanjanje.

Kod pacijenata koji pate od parodontnih bolesti postupak treba ponavljati i nekoliko puta godišnje.

 

poliranje zuba - CentroDENT

 

Za temeljito uklanjanje zubnog kamenca, stomatologu je potrebno od 20-40 minuta, ovisno o količini kamenca. Osobito je važno obratiti pažnju na ona mjesta koja su pacijentu prilikom pranja zuba teže dostupna, kao što su zadnji zubi, osobito sedmice i osmice.

Veliki dio pacijenata ima nagon na povraćanje, stoga zadnje zube ne mogu očistiti detaljno.

Kada Vam stomatolog ponudi uslugu skidanja plaka i zubnog kamenca nemojte ju odbiti, prvenstveno jer je to preventivni tretman.

Cijena čišćenja zubnog kamenca

Ne postoji stomatolog koji se obogatio skidajući zubni kamenac, pa stoga možete biti sigurni da zarada nije motiv stomatologa kada Vam preporuči takvu uslugu.

Cijena čišćenja zubnog kamenca je zanemariva u odnosu na benifite koje donosi za zdravlje Vaših zuba.

 


 

Za više informacija kontaktirajte nas putem telefona 051/634-300 ili putem e-maila: info@centrodent.hr

Nalazimo se na adresi: Tometići 1/b, 51215 Kastav (zgrada pored Toni auspuha) – google maps

Stomatoloska ordinacija CentroDENT - Rijeka

Komentari