Upala desni ili gingivitis – simptomi i liječenje!

UPALA DESNI – gingivitis

Gingivitis je upala desni tj. zubnog mesa (gingive), koja dovodi do krvarenja, edema, crvenila i promjena normalnih obrisa.

Upala desni bolovi

Upala desni

Kod gingivitisa ne dolazi do upale dubljih tkiva, već je ograničeno samo na zubno meso odnosno gingivu. Upalna reakcija se razvija kao odgovor na bakterije plaka i zubni kamenac smještene uzduž vrata zuba. U području gdje se zubno meso pričvršćuje uz zub, nalazi se posebna struktura nazvana epitelni pričvrstak. Građen je od specijaliziranih stanica koje su čvrsto povezane sa tvrdim zubnim tkivom. Epitelni pričvrstak je dio zubnog mesa koji štiti dublje strukture parodonta od štetnih tvari iz usne šupljine. Tijekom upalne reakcije dolazi do oštećenja stanica epitelnog pričvrstka, zbog čega njegova veza s površinom zuba postupno slabi. Tada se javlja i prvi znak gingivitisa – krvarenje.

KRVARENJE DESNI

Krvarenje nastaje pri četkanju zubi i čišćenju interdentalnog prostora koncem, a u težim slučajevima već i pri žvakanju hrane. Pri četkanju vlakna zubne četkice propadaju kroz oštećeni pričvrstak sve do parodontnog ligamenta u kojem se nalaze male krvne žile. Te žile oštećuju se vlaknima četkice, što uzrokuje krvarenje.  Što je upalna reakcija jača, parodontni ligament je jače prokrvljen i oštećenje krvnih žila će uzrokovati obilnije krvarenje. Međutim, krvarenje potiče pacijente da pri svakodnevnoj oralnoj higijeni „štede“ područje oko vrata zuba, tj. da ga slabije četkaju. Slabija oralna higijena omogućuje dodatno nakupljanje plaka i zubnog kamenca koji će uzrokovati još jaču upalu. Tako se stvara začarani krug u kojem gingivitis i krvarenje potiču sve slabiju oralnu higijenu, a ona pogoduje jačanju upale i krvarenja. Na taj način gingivitis, koji je posljedica loše oralne higijene, dovodi do još lošije higijene.

gingivitis

UZROCI GINGIVITISA

Glavni uzrok upale desni su bakterije zubnog plaka koje potiču obrambenu reakciju organizma, odnosno upalu. Prisutnost plaka nužna je za razvoj upale – bez plaka nema gingivitisa. Međutim, postoje oblici gingivitisa „koji nisu uzrokovani plakom“ i koji se ponekad mogu javiti u trudnoći i pubertetu zbog hormonskih promjena koje mijenjaju reaktivnost obrambenog sustava i uzrokuju sklonost razvoju gingivitisa već pri najmanjim količinama plaka.

Iz navedenog razloga vrlo je važno posjećivati stomatologa 1-2 puta godišnje kako bi se obavilo uklanjanje zubnog kamenca.

Posebna vrsta gingivitisa može se javiti prilikom korištenja nekih lijekova čija je nuspojava povećanje gingive. To su najčešće fenitoin (lijek protiv epilepsije), nifedipin (lijek protiv visokog krvnog tlaka i poremećaja srčanog ritma) i ciklosporin (lijek za sprečavanje odbacivanja transplantiranih organa), iako u obzir dolaze i drugi lijekovi. Ovi lijekovi ne uzrokuju gingivitis izravno, već zbog povećanja i bujanja gingive dovode do otežanog uklanjanja plaka u području zubnog vrata.

DIJAGNOSTICIRANJE GINGIVITISA

Dijagnosticira se inspekcijom odnosno pregledom kod stomatologa. Liječenje obuhvaća profesionalno čišćenje zubi, odnosno čišćenje i uklanjanje plaka i kamenca kod stomatologa i pojačanu zubnu higijenu kod kuće. Kod uznapredovalih slučajeva mogu biti potrebni antibiotici ili kirurški zahvat. Liječenjem gingivitisa i održavanjem dobre oralne higijene, oštećeni epitelni pričvrstak se u potpunosti regenerira. Dakle, sva su oštećenja koja nastanu tijekom gingivitisa reverzibilna, a to je ujedno glavna razlika prema parodontitisu kod kojeg i nakon liječenja zaostaju trajna oštećenja parodonta.

Kako bi ste spriječili gingivitis morate redovito posjećivati stomatologa, koji će po potrebi ukloniti zubni kamenac.


Ukoliko sumnjate da imate gingivitis naručite se kod naših stomatologa na besplatan konzultacijski pregled.

Kontaktirajte nas putem telefona 051/634-300 ili putem e-maila: info@centrodent.hr

Nalazimo se na adresi: Tometići 1/b, 51215 Kastav (zgrada pored Toni auspuha) – google maps

namjenski kredit u kunama -CentroDENT Rijeka

Komentari