Zašto treba nadomjestiti zub koji nedostaje?

UMJETNI ZUBI ILI ZUBNI NADOMJESCI

Umjetni zubi je pojam koji pacijenti koriste za sve vrste zubnih nadomjestaka. Bez obzira nedostaje li Vam jedan zub, nekoliko njih ili pak svi zubi, važno ih je nadomjestiti. Za sve nedostatke postoji nekoliko mogućih rješenja.

Pacijenti često misle – “to je samo jedan zub”. Osobito ako je riječ o stražnjim zubima – “ni se ne vidi”. Na žalost gubitak jednog zuba neovisno o poziciji (prednji ili stražnji zubi) utječe na više stvari u stomatognatnom sustavu, osim na samu estetiku.

Kako zubi cijeli život “putuju”, dolazi do naginjanja susjednih zuba koji polako ulaze u prazan prostor kao i spuštanja zuba koji se nalazi iznad njega (antagonista). Nagnuti i “preizniknuli” zubi skloniji su kvarenju i stvaraju daljnje komplikacijame. Dolazi do promjene kompletne postava zuba. Mijenja se odnos gornje i donje čeljusti, postoji mogućnost od preopterećenja drugih zuba, čeljusnog zgloba, bolova u zglobu, pacijent prebacuje žvakanje na stranu sa zubima. Stoga dolazi do promjene kompletne fizionomije lica, a da ne govorimo osmijeha.

KAKO NADOMJESTITI ZUBE?

Ovisno o vrsti nedostatka određujemo i kakav će biti nadomjestak. Veliki broj pacijenata smatra da su umjetni zubi “preumjetni” i da će biti vrlo primjetni kada se nasmiju. današnja stomatologija je toliko napredovala da su “umjetni zubi” često i ljepši od prirodnih.

NADOMJEŠTANJE DIJELA ZUBA

U slučajevima da pacijentu nedostaje dio zuba nadomjestit ćemo ga plombama. Čest strah pacijenata je da će plomba biti uočljiva. Obzirom na napredak stomatologije današnji materijali nam omogućuju izradu plombi koje su visokostetske i nije moguće uočiti da je zub “zakrpan” plombom. Naravno da osim materijala, vrlo važan čimbenik kod estetike plombe, čini sam sam stomatolog.

Za izradu visokoestetskih ispuna stomatolog mora posjedovati izrazito visoku razinu znanja i stručnosti, a pogotovo iskustva. Pacijenti često vide plombe na drugim osobama, koje nisu izrađene estetski prihvatljivo, pa smatraju da je to najbolje što se plombama može postići. Vrlo često naši stomatolozi imaju problem kada im dođu pacijenti sa nezadovoljavajućim plombama, jer je vrlo teško objasniti da je potrebno promijeniti staru plombu, obzirom da estetski ne zadovoljava.

Ukoliko nedostaje veliki dio zuba onda se pristupa izradi keramičkih krunica.

NADOMJEŠTANJE CIJELOG ZUBA

Cijeli zub koji nedostaje može se nadomjestiti ili ugradnjom zubnog implantata na to mjesto, na koji se kasnije montira keramička krunica. Druga opcija je izrada keramičkog mosta, ali je u tom slučaju potrebno brusiti dva susjednazdrava zuba, kako bi se most “kačio” na njih. Iako je ugradnja zubnog implantata skuplja, uvijek pacijentima preporučujemo opciju sa implantatom kako ne bismo morali brusiti zdrave zube.

Umjetni zubi most - CentroDENT Rijeka

Zubni most

NADOMJEŠTANJE ZUBA U BEZUBOJ ČELJUSTI

Za nadomještanje svih zuba u bezuboj čeljusti postoji nekoliko opcija. Od totalnih zubnih proteza na vakum do zubnih proteza na implantatima. Koju opciju će pacijent odabrati ovisi naravno o financijskim mogućnostima pacijenta. Kod proteza na implantatima mogućnost odabira takve proteze ovisi i o stanju kosti u koju se implantati ugrađuju.

O vrstama proteza više pročitajte o najboljim zubnim protezama.

 


 

Za više informacija o cijenama zubnih krunica, cijenama zubnih mostova ili zubnih proteza pogledajte cjenik naše ordinacije.

Ukoliko niste sigurni koja je opcija za Vas najbolja kontaktirajte nas putem kontak forme ili telefonski na 051/634-300, naručite se na besplatan pregled i naši liječnici će Vas savjetovati o najpovoljnijoj opciji za Vas. Ukoliko imate panoramsku snimku zuba možete nam ju poslati i na temelju nje naši liječnici će Vam izraditi ponudu.

 

Nalazimo se na adresi : Tometići 1/b, 51215 Kastav (zgrada pored Toni auspuha) – – google maps

namjenski kredit u kunama -CentroDENT Rijeka