Cistektomija

CISTEKTOMIJA

Cistektomija je zahvat kojim se odstranjuje cista. Ciste su patološke šupljine koje su obložene tkivom i ispunjene tekućinom, mogu se razvijati u čeljusti i u mekom tkivu (usna, obraz..). U šupljinu koja ostane nakon njenog odstranjivanja može se aplicirati umjetna kost, kako bi cijeljenje kosti bilo u punom opsegu.

CISTEKTOMIJA

 

Zubne ciste nastaju kao reakcija organizma na kroničnu infekciju koja dolazi preko vrha inficiranog korijena zuba u čeljust, najčešće kao posljedica karijesa ili traumom uzrokovanog avitalnog zuba (zub bez živca).

Cista dok raste, trajnim pritiskom, uzrokuje razmicanje ili destrukciju okolnih struktura.
Ukoliko postoji više inficiranih zuba u ustima na svakom može nastati cista. Veća je vjerojatnost nastanka ciste kod osoba sa lošom higijenom i zapuštenim zubima.

Najčešće nema simptoma, dok ne narastu do određene veličine ili dođe do stanja akutne infekcije. Simptomi koji mogu ukazati na postojanje ciste su: promjena boje zuba, tvrda izbočina na kosti iznad zuba, bol, bol na zagriz, otok, crvenilo kod zuba, zubna fistula kod korijena zuba, sekret iz nosa.

Ukoliko se cista ne odstrani, ona nastavlja svoj rast i tako razara kost čeljusti. U takvim slučajevima je moguće napraviti dodatak zubne kosti.


Ako je prošlo dosta vremena od kada ste posljednji put učinili panoramsku snimku zuba kontaktirajte nas.  Dostupni smo na broj 051/634-300 ili putem e-maila: info@centrodent.hr

Stomatoloska ordinacija CentroDENT - Rijeka

Komentari