Panoramski snimak zuba – ortopan

PANORAMSKI SNIMAK ZUBA

Panoramski snimak zuba ili ortopan je snimak koji obuhvaća sve zube, gornju i donju čeljust, čeljusni zglob, a djelomično i strukture smještene iznad usta (nosnu šupljinu, maksilarne sinuse). CentroDENT je opremljen vlastitim uređajem za panoramsko snimanje zuba.  (ortopan cijena

 

panoramski snimak zuba CentroDENT

 

Panoramski snimak zuba se koristi kada je potrebno dobiti uvid u sve zube i okolne koštane strukture. Često se izrađuje kao orijentacijska snimka pri prvom pregledu. Istodobno prikazuje sve zube i okolne strukture. Koristi se i u svim slučajevima kada je važnije dobiti pregled svih zubi nego precizni prikaz detalja pojedinog zuba. Osim kao orijentacijska snimka, ortopantomogram se koristi u planiranju protetske terapije. Također i u ortodonciji te oralnoj kirurgiji, kod planiranja postavljanja implantata ili vađenja neizniklih zubi.

ZRAČENJE PRILIKOM SLIKANJA

Digitalni ortopan je najčešća slika zuba i čeljusti. Važno je napomenuti da je bitno smanjena doza zračenja, a značajno povećana preciznost i dijagnostička vrijednost u odnosu na klasične ortopane. Zbog svoje digitalizacije i najnovije generacije tehnologija, digitalni rentgeni imaju najmanju moguću dozu zračenja koja se ne smatra štetnom.

Panoramski snimak se može napraviti i djeci, jer je za djecu prilagođena manja količina zračenja.

U CentroDENTu imamo i Carestream CS 8100 digitalni ortopan, s kojim je razina zračenja minimalna.

Jedina skupina za koju smatramo da joj se ne bi smjela snimati rendgenska snimka su trudnice, osobito u prvom tromjesečju trudnoće, pa njima predlažemo da snimanje ortopana odgode nakon poroda.

Svojim pacijentima prporučamo da kontrolni panoramski snimak zuba učine svake dvije godine. Pri redovitim kontrolnim pregledima kod stomatologa, koje je potrebno raditi jednom godišnje, moguće je da stomatolog ne uoči promjene koje se događaju sa zubim, jer nema snimku svih zuba. Zbog nedostatka snimke postoji mogućnost da ne uoči što se događa sa korijenom zuba.

 


 

Za više informacija kontaktirajte nas putem telefona 051/634-300 ili putem e-maila: info@centrodent.hr

Nalazimo se na adresi: Tometići 1/b, 51215 Kastav (zgrada pored Toni auspuha) – google maps

namjenski kredit u kunama -CentroDENT Rijeka

Komentari