Izbjeljivanje zubi

IZBJELJIVANJE ZUBI

Kao što imamo različitu boju kože ili kose, tako imamo i različitu boju zubi. Nekim ljudima zubi su jednostavno tamniji. Mnogo faktora utječe na promjenu prirodne boje zuba. Neki od njih su: pušenje, kava, čaj ili crno vino, te voće, kao što su višnje ili borovnice.
Provodimo postupak izbjeljivanja zubi kod kojeg je bilo kakva štetnost za zube prošlost. Izbjeljivanje zuba izvodi se uz pomoć gela, čiji je glavni sastojak vodikov peroksid.
Važno je da se bilo kakav tip izbjeljivanja zubi, profesionalni u ordinaciji ili kućni, koristi u dogovoru sa stomatologom. Pacijenti su skloni pretjerivanju i imaju prevelika očekivanja od izbjeljivanja zuba.

Izbjeljivanjem zuba nije moguće dobiti jednoličnu boju zuba već samo posvijetliti prirodnu boju zuba za jednu do nekoliko nijansi. To znači da ukoliko zub ima prirodne diskloracije one neće nestati već će postati svijetlije. Kod nekih pacijenata postoje bijele flekice (mrljice) po zubima koje pacijente smetaju, a nastaju kao posljedica nekih promjena koje su se dogodile u toku rasta i razvoja trajnih zubi i u tom slučaju važno je napomenuti da će one postati bjelje.

REZULTATI IZBJELJIVANJA ZUBI

Rezultati su najbolje vidljivi nakon dva tjedna od izbjeljivanja zuba. Važno je napomenuti da sredstvo za izbjeljivanje zubi neće imati učinka na plombe, keramičke krunice i mostove, što znači da se boje plombi koje već imate u ustima izbjeljivanjem neće promijeniti, ali postoji mogućnost da se stare plombe zamijene novima čija je boja više prilagođena boji zuba nakon izbjeljivanja. Pacijenti koji su u tijeku ortodontske terapije moraju pričekati završetak iste kako bi mogli izbjeliti zube.
Postupak izbjeljivanja zuba u ordinaciji  je takav da se uzme otisak po kojem se izrađuje individualna udlaga. Potom se zubi izbjeljuju u ordinaciji bez udlage, samo uz pomoć gela.
Obično je to u trajanju od 10 minuta u dva ponavljanja.

UDLAGA ZA IZBJELJIVANJE ZUBA

Nakon toga se pacijentu, po potrebi, daje udlaga u koju sam aplicira gel za izbjeljivanje, te ju onda nosi kod kuće prema uputama stomatologa.

Neki pacijenti za vrijeme tretmana osjećaju laganu osjetljivost zuba i zubnog mesa, te osjetljivost zuba na hladno nakon izbjeljivanja zuba­. Taj osjećaj prolazi kroz nekoliko dana.
Učinak obično traje nekoliko godina, pod uvjetom da se pacijent pridržava uputa koje dobije od stomatologa. Određeni broj pacijenata se odlučuje ponoviti izbjeljivanje svakih 6 do 12 mjeseci radi održavanja bjeline zuba. To je moguće i na način da 1 do 2 noći nosi udlagu sa sredstvom za izbjeljivanje. To se posebno odnosi na pacijente koji često konzumiraju pića kao što su kava, čaj, coca-cola.
Danas postoje i trakice za izbjeljivanje zuba za kućnu uporabu koje se mogu koristiti kao sredstvo za održavanje svijetlih zuba. Još jednom naglašavamo da nas kontaktirate prije bilo kakvog korištenja sredstava za izbjeljivanje zubi.

VAŽNO JE ZNATI

Prije početka samog izbjeljivanja zuba važno je znati nekoliko informacija neophodnih za uspjeh i rezultat samog izbjeljivanja:
– najprije je potrebno napraviti jako dobro čišćenje zuba, šta uključuje čišćenje zubnog kamenca i poliranje zubi
– zatim je ponovno napraviti sve odstojeće ispune (one koji su ili otkrhnuti ili koji ne zatvaraju dobro kontakt sa prirodnim zubom) kako bi se izbjeglo da sredstvo za izbjeljivanje dođe u kontakt sa bilo kojim drugim zubnim tkivom, osim caklinom
– važno je znati da nakon izbjeljivanja zuba nije dozvoljena konzumacija obojenih pića kao što su čaj, kava, crno vino, kola, obojeni sokovi kao npr. borovnica, brusnica, višnja, nije dozvoljeno niti pušenje, minimalno 3 tjedna, obzirom da se učinak i stabilizacija boje vrši još 2-3 tjedna nakon samog čina izbjeljivanja zuba

Za izbjeljivanje zubi koristimo proizvode Američke tvrtke Ultradent, koji su među vodećima u ovom području, kao što su Ultradent Xtraboost gel i Opalescence quick gel za ordinacijsko bijeljenje, te Opalescence PF za bijeljenje kod kuće.

Izbjeljivanje se sastoji iz 3 faze:
PRIPREMA – koja uključuje čišćenje zubnog kamenca i poliranje, rješavanje ispuna sa neadekvatnim zatvaranjem rubova, te uzimanje otiska za udlagu.
BIJELJENJE ZUBA U ORDINACIJI – koje traje 2 x 10-15 minuta u stomatološkoj ordinaciji ili također u ordinaciji, ali pacijent nosi udlagu sa posebnim gelom cca 1 sat. Koji od ova dva tipa ordinacijskog izbjeljivanja će se raditi, ovisi o slučaju.
BIJELJENJE ZUBA KOD KUĆE – sa udlagom i gelom koji se koriste po nekoliko sati dnevno, a mogu se koristiti i tijekom noći, jer nije toliko agresivno. Koristi se dok se ne potroši gel ili cca 1-2 tjedna.

Ukoliko Vas zanima cijena i procedura izbjeljivanja zubi možete nas kontaktirati telefonski na broj 051/634-300 ili putem e-mail: info@centrodent.hr.

Nalazimo se na adresi: Tometići 1/b, 51215 Kastav

namjenski kredit u kunama -CentroDENT Rijeka

Komentari