PREOSJETLJIVOST ZUBA

Preosjetljivost zuba je česta pojava. Pod ovim terminom se najčešće misli na iznenadnu oštru bol ili nelagodu koja se u zubima javlja u određenim situacijama. Taj se osjećaj može  javiti prilikom konzumiranja hladne ili tople hrane ili pića, prilikom konzumiranja slatkog, kada se dotaknu zubi ili prilikom pranja zuba. Bol se javlja u korijenu zuba.

PREOSJETLJIVOST ZUBA

KADA SE JAVLJA PREOSJETLJIVOST ZUBA?

Dentinalna osetljivost se javlja kada je dentin ogoljen. Dentin je obično prekriven zubnom caklinom iznad ruba desni i cementom (mineraliziranim vezivnim tkivom) ispod ruba desni. Kroz dentin prolaze mnogobrojne sićušne šupljine, kanalići u kojima se nalaze ogranci nervnih završetaka iz zubne pulpe (nervni centar zuba). Kada je dentin ogoljen, toplina, hladnoća ili pritisak djeluju na nervne završetke izazivajući osjetljivost zuba.
Dentinska osjetljivost se javlja kada se vanjski zaštitni slojevi zubne cakline i cementa potroše. Ova pojava može pogoditi samo jedan, ali i više zuba.

Ogoljelost dentina može se izazvati:
– prejakim četkanjem zuba, kojim se može oštetiti zubna caklina
– lošom higijenom usta i zuba uslijed koje se duž ruba desni stvara kamenac
– trošenjem zuba s vremenom
– povlačenjem desni, kojim se otkriva korijen zuba (povlačenje desni obično izazivaju    bolesti desni ili prejako trljanje zuba četkicom)
– izbjeljivanjem zuba kod osoba kojima je korijen zuba već ogoljen
– čestim konzumiranjem kisele hrane ili napitaka itd.

Zbog toga se upotrebljavaju lakovi za premazivanje, koji sprečavaju prodor hladnog zraka ili bilo kakvog podražaja do živca tj. kako bi se desenzibilizirali zubi. U svom radu za desenzibilizaciju zuba koristimo laser, djelovanje lasera smanjuje preosjetljivost dentina, tako što rekristalizira dentin.
Za kućnu uporabu postoji čitav niz zubnih pasti i vodica za usta koje djeluju na razne načine, po principu da zatvaraju kanaliće koji su izloženi vanjskom utjecaju, a kod različitih pacijenata postižu različite učinke smanjenja preosjetlijvosti zuba.


Ukoliko imate problema sa preosjetljivim zubima naručite se na besplatan pregled i savjetovanje s našim stomatolozima. Možete nas kontaktirati telefonski na broj 051/634-300 ili na e-mail: info@centrodent.hr

namjenski kredit u kunama -CentroDENT Rijeka

Komentari