BIJELE PLOMBE

Bijele plombe tj. ispuni se izrađuju od kompozitnih materijala. Zubnim plombama se sanira zubni karijes.

Pomoću kompozita se izrađuju plombe koje u potpunosti oponašaju boju i izgled prirodnog zuba. Trajnost estetskih ispuna je neupitna zbog načina vezivanja za zub posebnom tehnikom “ljepljenja”. Ta tehnika sprječava prodor bakterija i nastanak karijesa što kod amalgamskih (crnih) plombi nije slučaj.

Bijele plombe

BIJELE PLOMBE –  prednosti u odnosu na “crne” plombe

Postavljanje bijele plombe zahtjeva manje uklanjanja zdravog zubnog tkiva usljed brušenja zuba. Oblikuju se i postavljaju na način da u potpunosti odgovaraju vašem zagrizu (brusi se samo dio zahvaćen karijesom). Dok je kod crnih plombi potrebno izbrusiti više zubne građe kako bi se napravio prostor za plombu.

Materijali koje koristimo u svom radu su visoko estetski kompoziti. Bijele plombe se izrađuju tako da vjerno oponašaju izgled zuba. To znači da se ispunom oblikuje svaka kvržica i udubina (fisura) kao kod prirodnog zuba. Prijelaz između zuba i ispuna mora biti neprimjetan. Na oblikovanju kvržica se inzistira ne samo iz estetskih, već i iz funkcionalnih razloga. Ukoliko se ovo ne poštuje, može doći do bolova u zubu ili u čeljusnim zglobovima, loma zuba, zaostajanja hrane i nastanka novog karijesa.

Bijele plombe su potpuno biokompatibilne, što znači da nemaju nikakav štetni učinak na organizam, za razliku od amalgamskih plombi.

Ovisno o veličini dijela zuba kojeg je potrebno rekonstruirati razlikujemo jednoplošne plombe gdje se nadomješta samo jedna ploha zuba, zatim dvoplošne gdje se nadomještaju dvije i troplošne gdje se nadomještaju tri plohe zuba.

 

Bijele plombe

ŠTETNOSTI CRNIH PLOMBI

Kod pacijenata koji imaju amalgamske „crne“ plombe preporučamo zamjenu sa bijelim plombama, iako su u dobrom stanju. Zamjena amalgamske plombe s bijelom plombom se ne vrši samo iz estetskih razloga, već i iz zdravstvenih, obzirom da amalgamske plombe ne mogu zatvoriti zub hermetički.  Za razliku od bijelih plombi, sidre se samo mehanički, dok se bijele plombe sidre i mehanički i kemijski.

Amalgam se kao materijal za ispun zuba koristi već dugi niz godina. “Crne plombe” izrađene od amalgama sadrže i do 50% žive. Većina ljudi nije upoznata sa činjenicom da su takve plombe zbog sadržaja žive štetne za zdravlje. Živa je kancerogeni otrov opasan za imunološki sustav. Iz amalgamskih ispuna s vremenom može doći do ispuštanja živinih para čije udisanje preko krvi dolazi do svih organa.

Udisanje živinih para može biti uzročnih mnogih bolesti:

  • karcinom
  • gastritis
  • alergije i astma
  • anksioznost
  • kronični umor
  • depresije
  • Alzheimerova bolest
  • Parkinsonova bolest
  • Cronova bolest i druge….

Zaštitite svoje zdravlje i zamijenite crne amalgamske plombe bijelim kompozitnim plombama.


Za više informacija kontaktirajte nas putem telefona 051/634-300 ili putem e-maila: info(at)centrodent.hr

Nalazimo se na adresi: Tometići 1/b, 51215 Kastav (zgrada pored Toni auspuha) – google maps

Stomatoloska ordinacija CentroDENT - Rijeka

Komentari