Važne činjenice o dječjoj stomatologiji

PRVI ZUBIĆI – Nikli su i što sada?

Prvi zubići kod djece su radost i događaj za cijelu obitelj. Često roditelji smatraju da ih nije važno paziti maziti kao trajne zube, ali to nije točno. Ništa u našem oragnizmu ne postoji bez razloga, pa tako i mliječni zubići.

Na što treba oratiti pažnju?

Fluor i zubi

Fluor je važan za zube i njegovu otpornost na karijes, naročito kod djece. Ukoliko u vodi koju pijemo ima više od 0,7 mg/l flora nije potrebno dodatno koristiti paste za zube koje sadrže fluor. U slučajevima u kojima u vodi ima manje od 0,7 mg/l fluora potrebno je dva puta godišnje posjetiti stomatologa. On će nanijeti na zube pastu sa visokom koncentracijom flora. Pasta se drži 30 minuta na zubima. Postupak radi se 2 puta godišnje i potpuno je bezbolan. Takvi tretmani i posjeti zubaru su jako korisni, jer dijete upozna svog stomatologa kroz posjet bez boli.
pedodenzia1

Šta je pečaćenje fisura?

Oko šeste godine života niču „šestice“, iza zadnjeg mliječnog zuba. Šestica je prvi stalni kutnjak i ona je najveći zub u zubnom nizu. Oralna higijena u to doba obično je loša, jer djeca ne znaju pravilno četkati zube. Obzirom da šestice imaju izražene kvržice i duboke „fisure“ čišćenje je otežano i brzo se pojavljuje karijes. Zato stomatolog preporučuje pečaćenje fisura. Popunjavanje kvržica zuba kompozitnom tekućinom koja sadrži fluor, kako bi se spriječilo zadržavanje hrane, naslaga i nastanka karijesa.

pedodenzia2

Roditeljima je vrlo teško utvrditi kad je vrijeme da dijete prvi put posjeti stomatologa, preporuka je da prvi posjet zubaru bude najkasnije u sedmoj godini života.
Od sedme godine zubar može vidjeti neke moguće nepravilnosti kao što su:

  • Posljedice predugog sisanje dude ili prsta
  • Disanje na usta
  • Teže žvakanje ili odgrizanje
  • Uvučena čeljust
  • Donja i gornja čeljust nisu spojene
  • Rani gubitak mliječnog zuba

 

Ukoliko se stomatologa posjeti u pravo vrijeme lakše je pratiti rast čeljusti, nicanje blokiranih trajnih zuba, smanjuje se rizik od traume izbačenih prednjih zubi, ispravljanje nepravilnih navika, čime se sprječava pad samopouzdanja djeteta zbog gore navedenih razloga.
Nicanje zuba nije bolno, zubi niču bez ozljede sluznice i bez krvarenja. Ponekad se iznad zuba koji niče javlja izbočina koja može biti bijela, jer je zbog pritiska zub na tome mjestu istisnuo krv, može bit čak i plavkasta, jer je zub prekinuo krvnu žilicu i izazivao podljev. Sve te smetnje nestanu nicanjem zuba!

prvi zubići

Prvi zubići

Između šestog i osmog mjeseci djetetu počinju nicati prvi zubi, koji pritišću završetake živaca, pa dijete osjeća svrbež i stavlja razne predmete i rukice u usta. U tom periodu djetetu u treba dati gumene igračke, čak je poželjno prije toga stavit ih u hladnjak da se ohlade tako da se mogu grickati i ublažiti svrbež.

Anomalije čeljusti i zuba nisu samo estetski problem, već mogu utjecati i na samopouzdanje djeteta. Pravovremenom posjetom zubaru, djetetu dajete priliku da kroz život prolazi s zdravim osmijehom!

Komentari