Najbolje totalne zubne proteze – koju opciju odabrati?

NAJBOLJE TOTALNE ZUBNE PROTEZE – Koju odabrati?

Kroz godine ste izgubili sve svoje zube i od svoga zubara ste dobili nekoliko rješenja. Naravno, ništa Vam nije jasno, jer su nazivi različiti kao i cijene.
Kako bi Vam pomogli donijeti odluku razjasnit ćemo neke osnovne pojmove.
Opcije koje se nude pacijentima sa bezubom čeljusti su brojne, npr. akrilatna proteza, prečka, proteza na lokatorima, all-on-4 ili all-on-6.

Pa krenimo redom:

Zubna proteza na vakum

je dentalna proteza koja nema sidrište u čeljusti, što znači da se samo naslanja na čeljust i zubno meso. Ova opcija je najjeftinija pacijentima, ali se pacijenti na nju najteže i navikavaju.
Problem kod akrilatne proteze izrađene za gornju čeljust je nepce koje većem broju pacijentata jako smeta. U donjoj čeljusti imamo problem da jezik izbacuje protezu van iz ležišta, pa se pacijenti osjećaju nesigurno noseći takvu protezu.
Akrilatna dentalna proteza se iz tog razloga naziva mobilni protetski rad.

Najbolje totalne zubne proteze

2. Prečke, proteze na lokatorima ili kugličnim vezama i all-on-4 tj. all–on -6 su sistemi u kojima se proteza sidri na implantate koji se ugrađuju u kost.
Prednost ovakvih protetskih radova u odnosu na klasičnu akrilatnu protezu je u tome što je luk u gornjoj protezi puno manji. Stoga, nema bojazni da će pacijent imati nagon za povraćanje, dok kod donje proteze nema bojazni da će jezik izgurivati protezu van.
Potrebno je ugraditi minimalno 2, 4 ili 6 implantata za donju čeljust, dok je u gornjoj čeljusti minimum 4 implantata. Naravno da više implantata omogućava stabilniji rad, ali i veću cijenu protetskog rada.
Pa objasnimo razlike svakog takvog rada za pacijenta:

Zubna prečka

za zubnu prečku je potrebno ugraditi 4 implantata, koji se međusobno povezuju metalnom prečkom, koju stomatolog uvidava na zubni implantat. Pacijent ne može sam skidati prečku, ali zubnu protezu može, jer se ona „hvata“ za prečku i služi protezi kao nosač.

Dentalna prečka

All – on – 4 i All – on – 6

sistemi se razliku samo u broju ugrađenih implantata, 4 ili 6 komada. Kao i kod prečke prvo je potrebno ugraditi dentalne implantate. Kod ovakve vrste proteze pacijent ne može sam skidati i stavljati protezu, jer je ona zavidana na implantate, pa samo stomatolog može skidati protetski rad.

 

All on 6
Zubna proteza na lokatorima ili kugličnim vezama 

kod ove vrste protetskog rada možemo ugraditi i 2 implantata, ali samo kod donje čeljusti, dok kod je gornje čeljusti neophodno ugraditi 4 implantata. Proteza se „kači“ za lokatore i pacijent je sam može skidati i stavljati. Slično kao kod prečke, ali za razliku od prečke implantati nisu međusobno povezani.

Proteza na lokatorima

 

Smatramo da je bolja opcija za pacijenta da sam može skidati i stavljati protezu, obzirom da ta opcija olakšava održavanje oralne higijene.
Neki pacijenti se ne mogu pomiriti sa činjenicom da moraju nositi protezu koju moraju skidati navečer. Za takve pacijente definitivno preporučamo all-on-4 ili all-on-6 sisteme. Neke osobe se jako teško psihički naviknu na mobilne proteze.
Sve gore navedene opcije predstavljaju polufiksne protetske radove, a razlika je jedino u načinu na koji se proteza „hvata“ za čeljust.
Kod lokatora govorimo o klik-klak sistemu, gdje proteza kada ju pacijent stavlja u usta samo „klikne“ na lokatore. Kod prečke, proteza se postavlja direktno na nju, obzirom da na protezi postoji utor koji se postavlja na prečku. Kod all-on-4 sistema proteza je zavidana za implantate.
Sve su to proteze izrađene od akrilata koji je porozan materijal i s vremenom se troši, a zubi ugrađeni u proteze su napravljeni od plastike i također se troše.
Važna je redovna kontrola i po potrebi „servisiranje“.

Keramički most na implantatima

Šećer smo ostavili za kraj. Kod bezube čeljusti je potrebno ugraditi 6 implantata za svaku čeljust na koju se postavljaju keramičke krunice i to 12 komada.
Ovaj protetski rad se može cementirati ili zavidavati.  Osim metala, baza za izradu ovakvog rada može biti i cirkon. To je mineral koji je proziran i lakši pa u tim slučajevima je vrlo teško primijetiti da netko ima takav rad u ustima, jer zubi izgledaju najprirodnije.

Cijene zubnih proteza su različite, jer naravno ovise o vrsti proteze za koju se pacijent odluči.


Ukoliko Vas zanima koja je zubna proteza najbolja za Vas kontaktirajte nas putem telefona 051/634-300 ili kontakt forme

Nalazimo se na adresi: Tometići 1/b, 51215 Kastav (zgrada pored Toni auspuha) – google maps

Stomatoloska ordinacija CentroDENT - Rijeka

 

Komentari