Popravak zuba

POPRAVAK ZUBA – karijes

Popravak zuba - karijes

Popravak zuba

Zubni karijes je kronična, kompleksna bakterijska infekcija koja rezultira miligramskim gubicima minerala iz zuba koji je zahvaćen infekcijom. Usprkos više uzročnoj prirodi ove infekcije, glavni čimbenici su bakterije i prehrambene navike koje osiguravaju da se bolest razvije i kao takva prepozna.

Karijes je najraširenija bolest današnjice koja narušava zdravlje zubi i sluznice usne šupljine, a izazvana je interakcijom bakterija i šećera. Procjenjuje se da je oko 5% svjetske populacije pošteđeno karijesa, ali nitko se nije rodio sa karijesom i karijes nije nasljedan. Povećana koncentracija šećera, česta konzumacija slatkih napitaka i gaziranih pića, kao i velik broj obroka tijekom dana, dovodi do stvaranja dentobakterijskog plaka (naslaga na zubima). Koji, ukoliko je prisutan dulje vrijeme, utječe na nastanak karijesa. U njemu žive i razmnožavaju se bakterije.

KARIJES – kako nastaje?

Važnu ulogu u nastanku zubnog karijesa ima Streptococus mutans. Streptococus mutans se hrani šećerima, odnosno bakterije razgrađuju šećere, nastaju kiseline što dovodi do snižavanja pH vrijednosti usne šupljine. Također, dovodi do demineralizacije cakline, odnosno nagrizanja cakline i nastanka zubnog karijesa. Najčešća mjesta nastanka zubnog karijesa su jamice griznih površina stražnjih zuba te sva ona mjesta koja se otežano i nedovoljno čiste.

Karijes jednom kada dopre do dentina širi se mnogo brže nego na caklini, a pogotovo kod mladih zuba. Bol možemo osjećati zbog nadražaja nervnih završetaka u dentinu, a ona se može proširiti i na cijeli dio čeljusti u kojoj se zub nalazi, pa čak i na područje uha, sljepoočnice i vrata. Konačno, ako karijes prodre do same pulpe (živca), dolazi do upale ili pulpitisa koji nadalje, ako se pravovremeno ne liječi, može prouzročiti nekrozu, tj. odumiranje pulpe, ili čak štaviše gangrenu, a moguća je i gnojna upala, tzv. apsces. Ne postoji lijek kojim se liječi nastali karijes. Zubno tkivo oštećeno karijesom ne može se regenerirati, već se jedino može ukloniti i zamijeniti odgovarajućim materijalima, u obliku zubnog ispuna ili krunice.

Karijes

KARIJES

KARIJES – kako ugljikohidrati utječu na njegov nastanak? 

Ukoliko jedemo hranu bogatu ugljikohidratima (šećeri), a zube ne četkamo dobro i temeljito, razvit će se dosta karijesa na zubima. Gotovo je nezamislivo izbaciti ugljikohodrate iz naše prehrane (čokolada, slatkiši, bomboni, kolači, voće). Ukoliko ne želimo kariozne zube nužno je svaki put nakon jela temeljito očistiti sve površine zuba, posebice prostore koji nisu dostupni samočišćenju jezikom i obrazom, a to su prostori ispod kontaktnih točaka zuba. Prevencija karijesa najviše ovisi o pravilnoj prehrani. Drugi važan čimbenik zdravlja zuba je higijena zuba.

Antikariogenom hranom koju se preporuča konzumirati smatramo žitarice, voće, povrće, mliječne proizvode, te vodu. Pod kariogenom hranom podrazumijevaju se šećer i čokoladni proizvodi,  zašećerena i gazirana pića. Grickalice, perece i čips jednako su štetni kao i slatkiši, čak i štetniji, jer se lijepe na zube.  Jedan od najvećih neprijatelja zdravih zuba su gazirani sokovi koji još dodatno izazivaju erozivne lezije na caklini.

Temeljita i redovita higijena usne šupljine preduvjet je za zdrave zube, te zdravu usnu šupljinu u cjelini.  Osoba koja brine o svom oralnom zdravlju posjećuje stomatologa jedanput godišnje bez obzira na izostanak bolnih senzacija.

 Zubne plombe su način za sanirati početni karijes.

Ukoliko sumnjate da imate karijes, odmah nas kontaktirajte i dogovorite pregled. Popravak zuba nije dobro dugoročno izbjegavati, jer može uzrokovati i veće zdravstvene probleme od karijesa.

U slučajevima uznapredovalog karijesa dolazi i do upale zuba pa je potrbeno napraviti liječenje zuba.


Za više informacija kontaktirajte nas putem telefona 051/634-300 ili putem e-maila: info(at)centrodent.hr

Nalazimo se na adresi: Tometići 1/b, 51215 Kastav (zgrada pored Toni auspuha) – google maps

 

Stomatoloska ordinacija CentroDENT - Rijeka