Antibiotik za upalu zuba i desni?

ANTIBIOTIK ZA UPALU ZUBA I DESNI

Posljednjih nekoliko godina podiže se svijest doktora i pacijenata o prekomjernoj, a često i nepotrebnoj uporabi antibiotika i štetnosti istog.

Propisana je točna količina i uvjeti u kojima se propisuje antibiotska terapija, sve van toga povećava mogućnost nastajanja otpora organizma.

Antibiotik za upalu zuba i desni

Antibiotik za upalu zuba i desni

Antibiotik – najčešća pitanja pacijenata u vezi s antibioticima.

Zašto je onda prije zahvata potrebno popiti antibiotik, iako me ništa ne boli? Zašto mi zubar daje antibiotik prije liječenja zuba? …to su samo neka od pitanja koje pacijenti postavljaju, na koje ćemo u nastavku nastojati dati odgovor.

antibiotik za upalu zuba i desni

Uporaba antibiotika kod „ krvavih“ zahvata preporuča se pacijentima za koje postoji rizik da se bakterije iz usne šupljine “presele” na neko drugo mjesto u organizmu. Time mogu pogoršati postojeću ili uzrokovati novu bolest.

Pacijenti visokog rizika su pacijenti sa ugrađenim srčanim zaliskom, preboljelim infektivnim endokarditisom, urođenom srčanom manom i bolestima srčanih zalistaka. Kao i pacijenti s umjetnim kukovima, dijabetesom, reumatoidnim artritisom, hemofilijom, imunokompromitirani (zračeni) pacijenti. Kao što se vidi, dosta je dug popis ljudi kojima se ne mogu obaviti jednostavni zahvati, a da prije toga nisu “pokriveni” antibiotikom.

Kako bi se umanjio rizik od nepotrebnih i opasnih komplikacija važno je da nam napomenete sve bolesti koje imate. Također je važno napomenuti i operacije, kako bi smo Vas , po potrebi, zaštitili ispravnom dozom i vrstom antibiotika.

Najčešće našim pacijentima propisujemo Augumentin (amoksicilin, klavulanska kiselina) 875 mg + 125 mg. Osim njega propisujemo i Amoksicilin Belupo 500 mg (bez penicilina).


Ukoliko imate bilo kakve nedoumice u vezi propisane terapije slobodno nas kontaktirajte preko kontakt forme ili telefonom na broj 634-300.

namjenski kredit u kunama -CentroDENT Rijeka

Komentari