Zglobovi i bolovi – čeljusni zglob!

Zglobovi i bolovi – škljocanje čeljusti!

Čeljusni zglob ili temporomandibularni zglob nalazi se na svakoj strani lica po jedan, neposredno ispred ušiju.  To je najsloženiji zglob u tijelu.

Svatko od nas je barem jednom osjetio da mu je čeljust „preskočila“, a taj neugodan osjećaj je popraćen  i groznim zvukom.

Netko se zabrinuo, netko je to odlučio ignorirati, a netko je pretražio cijeli internet u nadi kako će pronaći zadovoljavajući odgovor.

Zglobovi i bolovi

Za sve vas koji ste dio ove zadnje skupine ljudi – dobrodošli na naš blog!

ŠKOLJOCANJE ČELJUSTI

Škljocanje čeljusti može imati različite uzroke. Jedan, i to vrlo čest, može biti nakupljeni stres, zbog kojeg noću stišćemo zube i opterećujemo čeljust. Drugi uzrok može biti loš zagriz.

Škljocanje i stalno stiskanje čeljusti može uzrokovati bol u zglobovima.

Za oba, srećom, postoji rješenje.

Ukoliko je uzrok nakupljeni stres, a stiskanje čeljusti nesvjesno, izrađuju se relaksacijske noćne udlage kako bi se žvakaći mišići opustili noću. Uz izradu udlage bismo savjetovali i kontrolu stresa te opuštanje prije spavanja.

Kada je riječ o lošem zagrizu, potrebno je napraviti rehabilitaciju cijelog zagriza izradom protetskih radova. Osim tog rješenja, može se postaviti i ortodontski aparatić, kojim, osim ravnanja zuba ispravljamo i loš zagriz.

Škljocanje“ čeljusnog zgloba nastaje kada disk koji služi kao „amortizer“ u zglobu izađe iz svog ležišta, što dovodi do boli i nelagode zbog pritiska na okolno tkivo koje ga okružuje.

To najviše dolazi do izražaja prilikom otvaranja i zatvaranja usta, te kod žvakanja, osobito tvrđe hrane.

temporomandibularni-zglob

PROMJENA POLOŽAJA DISKA

Promjena položaja diska najčešće se događa kod lošeg zagriza, neadekvatnih protetskih radova ili dugogodišnjeg nedostatak zuba u stražnjim regijama čeljusti.

Čeljusni zglob može godinama kompenzirati te uzroke, stoga je terapiju važno provoditi zato da se problem što prije zaustavi, te da se situacija još više ne pogorša. Neke su promjene, nažalost, nepovratne, stoga se niti nakon provedene terapije ne može očekivati 100%-tno ozdravljenje.

Škljocanje zgloba

Često puta smo čuli i onu poznatu uzrečicu: „Stisni zube kad ti je teško“, no mi bismo ipak preporučili da ne stišćete zube, već da na neki drugi način kanalizirate stres.

 

Dakle, „preskakanje“ čeljusti može, ali i ne mora nužno biti ozbiljan problem. Ako nije potrebna intervencija stomatologa ili ortodonta, šalica toplog čaja mogla bi biti dostatna terapija, a u protivnom, moderna dentalna medicina naći će rješenje i za ovaj problem kako i on ne bi bio još jedan uzrok stiskanja zuba.


Za više informacija kontaktirajte nas putem telefona 051/634-300 ili putem e-maila: info@centrodent.hr

Nalazimo se na adresi: Tometići 1/b, 51215 Kastav (zgrada pored Toni auspuha) – google maps

Stomatoloska ordinacija CentroDENT - Rijeka

Komentari