Bruksizam – rehabilitacija zuba uništenih bruksizmom

BRUKSIZAM

Bruksizam ili škripanje zubima je navika koju osobe ne mogu svjesno kontrolirati. Škripanje zubima se najčešće doganja noću tijekom sna.

Koji su uzroci bruksizma?

Do bruksizma najčešće dolazi usljed stresa, anksioznosti ili psihičke napetosti. Osobe najčešće niti ne znaju da noću škripe zubima već ih na to upozore partneri koji od tog zvuka ne mogu spavati. U većini slučajeva bruksizam je prolazna pojava i rješavanjem stresa prestaje i škripanje zubima.

Koje su posljedice bruksizma?

Kod određenog broja osoba, kao posljedica bruksizma, dolazi do prekomjernog trošenja zuba tj. abrazije. U velikom broju slučajeva pacijenti osjete bolove u čeljusti i temporo-mandibularnom zgolobu.

Liječenje bruksizma!

Prvi i najbrži korak je izrada zubne udlage kojom se štite zubi od daljnjeg trošenja. Udlagu za zube je potrebno nositi tijekom noći kako bi zaštitila zube od trošenja i spriječila nastajanje bolova u čeljusti i zglobovima.  Vrijeme izrade zubne udlage je jedan dan. Stomatolog uzima otisak na temelju kojeg se u laboratoriju u roku 24 sata izrađuje individualizirana udlaga za svakog pacijenta.

Nakon izrade udlage, osoba mora pokušati smanjiti stres kako bi se spriječilo škrgutanje zubima, za što je potrebno vrijeme. Prioritet stomatologu je zaštiti zube.

Ono što najčešće preporučujemo pacijentima za rješavanje stresa je boravak u prirodi, bavljenje jogom ili bilo čime što njih opušta. također preporučamo i čitanje nekog laganog štiva prije spavanja, a sve u svrhu opuštanja.

Bruksizam kod djece!

Čak i djeca mogu patiti od bruksizma. Često nam se obraćaju roditelji, u strahu, jer im djeca noću škrguću zubima. Škrgutanje zubima kod djece nije toliki problem kao kod odraslih. Čak štoviše kod djece je škrgutanje i poželjno, jer se na taj način stimulira rast i razvoj čeljusti i trajnih zuba nasljednika. U većini slučajeva, nakon što se dogodi izmjena mliječnih i trajnih zuba, bruksizam kod djece prestaje.

Što kada su zubi već uništeni?

U slučajevima kada se pacijenti prekasno jave stomatologu i kada su zubi uvelike oštećeni i potrošeni, zubna udlaga više nema svrhu zaštite zuba. U fotografijama je primjer kako smo napravili protetsku rehabilitaciju pacijentu kod kojeg je bruksizam uništio krune skoro svih zuba.

Kod pacijenata koji pate od bruksizma tijek protetske rehabilitacije je važno dobro isplanirati. Pacijentu je u gornjoj i donjoj čeljusti izrađen cirkularni keramički most. Kao što uništava prirodne zube, jednako tako, bruksizam može uništiti i porculanske zube. Kako bi se spriječilo djelovanje bruksizma, pacijentu je izrađena zubna udlaga kojom se smanjuje pritisak na krunice. Udlage za zube se izrađuju od folija raznih debljina i tvrdoće. Kod bruksista je važno da je zubna udlaga izrađena od tvrde folije kako bi bolje štitila protetski rad.

U nekim slučajevima su te sile toliko jake da pacijent tijekom noći potrga i samu udlagu.

bruksizam ili škrgutanje zubima

Primjer protetske rehabilitacije pacijenta s bruksiznom u CentroDENTu

Kao što možete vidjeti na našim fotografijama zubi uništeni bruksizmom se mogu rehabilitirati, ali naša preporuka je u svakom slučaju sačuvati svoje prirodne zube.


Ukoliko sumnjate na bruksizam, obvezno se čim prije javite stomatologu kako bi Vam izradili zubnu udlagu i sačuvali zube.

Na besplatan kontrolni pregled se možete naručiti putem telefona ili mailom.

Nalazimo se na adresi: Tometići 1/b, 51215 Kastav (zgrada pored Toni auspuha)

T: 051/634-300

M: 091/634-3004

E: info@centrodent.hr

namjenski kredit u kunama -CentroDENT Rijeka

Komentari