Ortopan – panoramski snimak zuba

PANORAMSKI SNIMAK ZUBA

Veliki broj pacijenta nije upoznat sa procedurom slikanja panoramske snimke zuba, pa se nekada dogodi i da se pacijenti prestraše, stoga ćemo u nastavku pojasniti proceduru snimanja.

Ortopan akcija - 221,85kn

Ortopan akcija – 221,85kn

Preporučljivo je bar svake dvije godine učiniti panormaski snimak zuba, jer stomatolog vizualnim pregledom nema uvid u stanje kosti. Na panoramskoj snimci se mogu vidjeti npr. granulomi ili ciste.

Uređaj za snimanje zuba se nalazi u zasebnoj prostoriji čiji su zidovi i vrata obloženi olovnom folijom. Time se spriječava prodoz zraka kroz zidove.

Medicinski djelatnik koji slika pacijenta ne smije biti u prostoriji u kojoj se vrši snimanje zuba, obzirom da uređaj prilikom snimanja zrači.

Osobe kojima se snimaju zubi moraju biti zaštićene pregačom ili štitnikom čija je zaštitna moć jednaka učinku olova najmanje 0,25 mm debljine.

Snimanje zuba nije štetno za pacijente, obzirom da se panoramski snimak radi najviše 1-3 puta godišnje, i ozračenje je minimalno.  Ali, ukoliko bi medicinski djelatnik ostao sa pacijentom u prostoriji prilikom snimanja, i to sa svim pacijentima, doza zračenja za njega bi bila prevelika.

Dozvole

Samo snimanje ne traje cca 10 – 20 sekundi. Sama priprema pacijenta traje malo duže. Obzirom da pacijent mora skinuti sve metalne predmete koje ima na sebi (npr. nakit, piercing), proteze, naočale i slično. Također je obvezno pacijenta zaštititi olovnom zaštitnom pregačom.

Pacijenta je prije snimanja potrebno i pozicionirati kako bi snimak bio što bolji.

Nekada se dogodi da pacijente uhvati klaustrofobija. Ali, nakon zatvaranja vrata svjetlo u prostoriji ostaje upaljeno, pa pacijenti ne ostaju u mraku, ali taj dio traje jako kratko.

Na vidljivu mjestu u čekaonici mora biti istaknuto pisano upozorenje ženama u životnoj dobi s visokom i objektivnom vjerojatnosti trudnoće.

»Ako ste trudni ili kod Vas postoji mogućnost trudnoće, upozoravamo Vas da ionizirajuće zračenje može oštetiti plod. Javite se našem liječniku zbog savjeta«.

Upozorenje

S nama, nema straha!

Komentari