Nedostaje mi jedan zub – kako ga nadomjestiti?

ZUBNI MOST ILI IMPLANTAT

Zubni most ili zubni implantat je najčešća nedoumica za pacijente. Za odgovor na ovo pitanje potreban je pregled kod stomatologa, analiza panoramske snimke zuba i razgovor sa pacijentom (kako bi se uzele u obzir njegove navike, eventualne bolesti i želje).

Kod mlađih osoba kod kojih su ostali zubi potpuno zdravi (bez plombi, liječenja) uvijek se preporučuje zubni implantat.  Zubni implantat preporučujemo pacijentima kako ne bismo morali brusiti susjedne zube, što je neophodno napraviti kada se izrađuje zubni most od  zubnih krunica.

Zubni most - CentroDENT RijekaŠto je zubni most?

Zub koji nedostaje se nadomješta keramičkim krunicama koje s obje strane podupiru susjedni zubi. Zube koji služe kao nosači zubnog mosta je potrebno prebrusiti. Tijekom perioda izrade zubnog mosta pacijent nosi privremeni zubni most. Vrijeme koje je potrebno za izradu keramičkog zubnog mosta je 7-14 dana.

Zubni most se može izraditi od:

  • zubnih krunica na metalnoj bazi
  • zubnih krunica na cirkonoksidu
  • punih zubnih krunica
  • CAD – CAM krunica

Materijal izrade se dogovara s pacijentom, sukladno njegovim željama i financijskim mogućnostima. Metal od kojeg izrađujemo bazu za zubni most ne sadrži nikal.

Kada je zubni most jedina opcija?

Na žalost, nisu sve osobe kandidati za ugradnju zubnih implantata. Iako su u današnje vrijeme situacije u kojima pacijentu nije moguće ugraditi zubni implanat relativno rijetke, one ipak postoje. Neki od razloga mogu biti:

  • uznapredovala osteoporoza
  • dijabetes
  • nedovoljna količina i kvaliteta kosti u području ugradnje implantata.

U tim slučajevima se pacijentu ipak preporučuje keramički zubni most kao protetsko rješenje za nadoknađivanje zuba koji nedostaje.

Ukoliko Vam nedostaje zub, a niste sigurni koja je opcija od gore navedenih najbolja za Vas naručite se na besplatan pregled. Cijena zubnog mosta je nešto jeftinija od cijene zubnog implantata, ali treba uzeti u obzir da zubni most zahtjeva brušenje zdravih zuba.


Možete nas pronaći na adresi: Tometići 1/b, 51215 Kastav

ili nas kontaktirajte putem e-maila: info@centrodent.hr ili broja telefona 051/634-300

namjenski kredit u kunama -CentroDENT Rijeka