Zubni implantat – odgovori na sva pitanja na jednom mjestu!

ZUBNI IMPLANTAT – Što je to?

Zubni implantat je vijak izrađen od titana koji „imitira“ korijen zuba koji nedostaje.

Zubnim implantatima možemo nadomjestiti korijen jednog ili više zuba koji nedostaju.

Dentalni implantati

ZAŠTO UGRADITI ZUBNI IMPLANTAT?

Na mjestu na kojem ste izgubili svoj zub s vremenom počinje propadati kost. Taj proces propada ne mora biti brz, ali se događa.

Zašto?

Dok se zub s korijenom nalazi u čeljusti, svakim pritiskom na taj zub prokrvljuje se i kost ispod njega, jer se stimuliraju žilice i kapilare u kosti i tako kost ostaje živa i zdrava.

Nestankom zuba i korijena, nestaje i stimulacija kosti i prokrvljenje u njoj.

Mobilne proteze, kao i mostovi, rješavaju estetski dio problema bezubosti, ali bez dodatne stimulacije kosti čeljusti, kost pod protezom se pomalo smanjuje i gubi volumen.

Kada se ugradi zubni implantat isti slučaj ima potpuno drugačiji tijek i ishod. Ugradnjom zubnog implantata nadomještamo izgubljeni korijen zuba i prokrvljenje kosti se nastavlja.

KAKAV JE POSTUPAK UGRADNJE ZUBNOG IMPLANTATA?

Ugradnja implantata se odvija pod djelovanjem lokalne anestezije, tako da nema bojazni da je ugradnja bolna.

Najjednostavnije je objasniti ugradnju implantata kao postavljanje tiple u zid. Stomatolog podigne desni, borerima probuši u kosti rupu u koju se zavida zubni implantat, desni se vrate na mjesto i zašiju.

Nakon tog postupka čekamo 3-4 mjeseca kako bi implantat „srastao sa kosti“.

Dentalni implantati faze

BOLI LI UGRADNJA ZUBNOG IMPLANTATA?

Ne, ne boli jer svakom pacijentu dajemo anesteziju, pa većina pacijenata tijekom zahvata zaspe na stolici.

Ipak, svaka osoba ima individualni prag boli, pa postoji mogućnost ukoliko ste osjetljiviji na bol da osjetite zahvat.

JESAM LI KANDIDAT ZA ZUBNI IMPLANTAT?

Skoro svi, koji su dobrog općeg zdravlja i nedostaje im najmanje jedan zub, su kandidati za zubni implantat.

Jedan od važnijih faktora o kojima ovisi da li ste dobar kandidat za dentalne implantate jer stanje čeljusne kosti, tj. njena kvaliteta i kvantiteta. U slučajevima u kojima stanje kosti nije zadovoljavajuće za ugradnju zubnih implantata, postoji mogućnost nadomještanja kosti ugradnjom umjetne kosti.

Osim stanja čeljusne kosti u još nekim slučajevima, kao što je na primjer šećerna bolest, postoji mogućnost da niste kandidat za zubne implantate

IMAM LI DOVOLJNO KOSTI ZA UGRADNJU IMPLANTATA?

Za utvrđivanje stanja kosti potrebno je napraviti CT snimak, na temelju kojeg stomatolog utvrđuje količinu i strukturu kosti, kao i anatomske detalje koje treba zaobići kad se ugrađuje zubni implantat (živce, sinuse).

JESU LI GODINE BITAN FAKTOR ZA UGRADNJU IMPLANTATA?

Ne, vaša dob nema nikakav utjecaj na mogućnost ugradnje zubnog implantata. Zdravstveno stanje osobe je ključni faktor kod ugradnje dentalnog implantata.

U našem dugogodišnjem radu imali smo slučajeva da je osoba starije životne dobi bolji kandidat za dentalne implantate od osobe mlađe životne dobi.

ODBACIVANJE ZUBNOG IMPLANTATA?

Zubna implantacija je jedna od najuspješnijih procedura na polju stomatologije, sa 95% uspjehom. Za uspjeh procedure je uvelike zaslužan biokompatibilni materijal od kojeg se izrađuju zubni implantati – titanijum. Ljudski organizam izvrsno prihvaća taj materijal, koji se također koristi i za izradu umjetnih kukova, koljena itd.

U rijetkim slučajevima u kojima kost ne prihvati ugrađeni dentalni implantat, moguće jer ponoviti postupak implantacije.

zubni implantat - djelovi

Neki od faktora koji imaju veliki utjecaj na neuspješnost dentalne implantacije i onemogućavaju da se zubni implantat veže i sraste sa kosti su: pušenje, konzumiranje alkohola, ne pridržavanje postoperativnih uputa koje ste dobili od stomatologa (npr. neredovito uzimanje antibiotika), ne održavanje oralne higijene, škrgutanje zubima i slično.

VIJEK TRAJANJA ZUBNOG IMPLANTATA?

Obzirom da su dentalni implantati izrađeni od titanijuma oni sami po sebi traju vječno. Prema tome, pitanje nije koliki je vijek trajanja dentalnog implantat, već koliki je vijek trajanja zubnog implantata u ustima pacijenta?

Neki implantati mogu trajati više od 30 godina. Ipak, prosječan vijek trajanja dentalnog implantata je manji i ovisi od nekoliko faktora, kao što su zdravlje pacijenta i pravilno održavanje higijene usta i zuba.

U konačnici, da li će dentalni implantat trajati cijelog života ovisi i od načina na koji pacijent živi i koliko je godina imao kada je implantat postavljen.

Knjižica implantata

Svaki zub koji neka osoba ima, može imati dvije sudbine – ili će trajati cijeli život ili će se morat izvaditi. Navedeno se može primijeniti i na dentalni implantat.

MOGU LI NORMALNO JESTI SA ZUBNIM IMPLANTATIMA?

Da! Jer, jednom kada se dentalni implantat postavi i veže za čeljusnu kost na njega se postavljaju krunice, koje se jednako ponašaju kao i vaši prirodni zubi.

Ne dolazi do smetnji niti pri govoru, niti pri žvakanju.

HIGIJENA ZUBNIH IMPLANTATA?

O dentalnim implantatima treba voditi računa na potpuno jednak način kao i o prirodnim zubima.

Dokle god budete prali zube dva puta dnevno i čistili ih koncem svakog dana, eventualno koristili antibakterijsku tekućinu za ispiranje, sačuvat ćete zubne implantate jako dugo.

Iako je najbolji način oralne higijene kod ugrađenih implantata korištenje oralnog tuša.

Waterpik

JE LI ZA SVAKI ZUB KOJI NEDOSTAJE POTREBAN IMPLANTAT?

Ne. Naprotiv, moguće je zamijeniti cijeli zubni niz u čeljusti sa protezom koja ima oslonac na 2 – 4 implantata. Moguće je i tri zuba koja vam nedostaju zamijeniti sa keramičkim mostom od tri člana pozicioniranim na dva zubna implantata.

Svaki pacijent ima specifičnu situaciju i prilikom pregleda stomatolog procjenjuje koliko je implantata potrebno ugraditi.

Most na implantatima

KOJA JE PREDNOST IMPLANTATA U ODNOSU NA MOSTOVE I PROTEZE?

Estetika – izgledaju i daju osjećaj prirodnog zuba

Čuvaju zube – sprječavaju žrtvovanje susjednih zuba kod izrade mostova

Samopouzdanje – ne ograničavaju osobu niti kod jela, niti kod razgovora

Pouzdanost – vrlo visoka uspješnost zahvata

Čuvaju kost – ovo je najveća prednost dentalnih implantata u odnosu na sva druga protetska rješenja.

Cijenu zubnih implantata možete pogledati u našem cjeniku stomatoloških usluga.


Ukoliko niste pronašli odgovor na Vaše pitanje u vezi dentalnih implantata slobodno nam ga pošaljite mail na info@centrodent.hr i odgovorit ćemo Vam u najkraćem roku ili nas kontaktirajte na broj 0916343004.

Stomatoloska ordinacija CentroDENT - Rijeka

 

Komentari