Vrste zubnih krunica – koju odabrati?

VRSTE ZUBNIH KRUNICA

Vrste zubnih krunica mogu biti različite. Razlikujemo zubne krunice na metalnoj bazi, na cirkon oksid bazi ili potpune keramičke krunice.

KERAMIČKE KRUNICE NA METALNOJ BAZI

Baza za izradu keramičkih zubnih krunica u ovom slučaju je metal. Nakon izrade metalne baze na nju se nanosi keramička masa. Danas se koriste antialergijske legure koje ne sadrže nikal. Baza za ovu vrstu krunica može biti i zlato, ali se rijeđe koristi zbog njegove iznimno visoke cijene. Ova vrsta krunice ima dobra estetska svojstva, iako se s godinama i povlačanjem zubnog mesa, može dogoditi da se pojavi “crni rub” uz zubno meso.To je jedan od razloga zbog kojeg svojim pacijentima radije preporučujemo zubne krunice na cirkon oksid bazi ili potpune (bezmetalne) krunice. Za osobe koje imaju jake žvačne sile na stražnjim zubima se, unatoč prednostima zubnih krunica na cirkon oksid bazi, preporučuju zubne kruince na metalu.

BEZMETALNA ZUBNA KRUNICA

Bezmetalna keramička krunica izvrsne je biokompatibilnosti (ne uzrokuje alergije i reakcije okolnog tkiva). Pojavila kao odgovor na sve veće zahtjeve pacijenta za postizanjem vrhunske estetike u vidljivoj zoni. Koristi se u nadomještanju jednog  ili više zubi koji nedostaju. Veća transparentnost materijala omogućava bolju “mimiku” prirodnih zuba za razliku od kermičkih krunica na metalu. U slučaju povlačenja zubnog mesa, nakon nekoliko godina, nema vidljivog crnog ruba koji prosijava i nema sivih obojenja zubnog mesa uz rubove krunica, što je čest slučaj kod keramičkih krunica na metalu. Ukratko, zubi su prirodniji i duži niz godina zadovoljavaju ne samo funkcionalno već i estetski.

Vrste zubnih krunica -CentroDENT Rijeka

KERAMIČKA KRUNICA NA CIRKON OKSID BAZI

Zubna krunica na cirkon oksid bazi je bio kompatibilna i za razliku od keramičkih krunica na metalu ne iritira desni. Cirkon oksid ne izaziva alergijske reakcije, što je vrlo važno. Smatra se da se alergijska reakcija na strana tijela u organizmu javlja u oko 30% ljudi.
Prednost izrade, zubne krunice na cirkon oksidu u odnosu na zubnu krunicu na metalu, je njihova transparentnost. Cirkon oksid baza dopušta prolaz svjetlosti kroz materijal, kao kod prirodnog zuba.Isto kao i u slučaju s bezmetalnom keramičkom krunicom i kod ove vrste krunice se ne pojavljuje “crni rub” uz zubno meso.

 

Sve navedene vrste zubnih krunica su izvrstan nadomjestak za oštećen zub ili više njih. Ovisno o željama i financijskim mogućnostima pacijenta, kao i stanju zuba, biramo vrstu zubnih krunica koja će se izrađivati.

Ukoliko želite dobiti informaciju o vrsti zubnih krunica koja je za Vas najoptimalnija kontaktirajte nas za besplatan pregled i bez ikakve obveze se posavjetujte s našim liječnikom.

Možete nas pronaći na adresi: Tometići 1/b, 51215 Kastav

e-mail: info@centrodent.hr

T: 051/634-300

M: 091/634-3004