VAĐENJE UMNJAKA

Umnjak ili zub mudrosti je posljednji od tri kutnjaka po kvadrantu. Ukupno imamo 4 kvadranta, pa samim time i 4 umnjaka. Nicanje umnjaka je kod svake osobe individualno, ali se većinom događa između kasne adolescencije i ranih dvadesetih godina. Kako se umnjak nalazi na karaju čeljusti njegova je higijena otežana.  Neki ljudi imaju prilikom pranja umnjaka, izražen nagon za povraćanjem, pa je higijena nedovoljna. Iz tog razloga je umnjak podložniji stvaranju karijesa od drugih zuba.

Vađenje umnjaka je postupak kojem se pristupa u slučajevima kada isti nije niknuo. Impaktirani i retinirani zubi su zubi koji ne mogu niknuti.

  • Impaktirani zub je zub koji nije izrastao zbog toga što mu je drugi zub bio zapreka na putu nicanja.
  • Retinirani zub je zub koji nije izrastao zbog toga što je imao pogrešan smijer rasta, preduboki ili pogrešan položaj zametka.

Najčešće se radi o umnjacima, a posebno mjesto zauzimaju i očnjaci.

vađenje umnjaka

 

Vađenje umnjaka – zašto ga je važno izvaditi?

Kao što smo već napomenuli, kod umnjaka se često dogodi da uopće ne niknu ili da imaju pogrešan smijer rasta. Problem kod umnjaka je i nedostatak prostora za njihov rast. Može se dogoditi da nakon nicanja, umnjaci rade pritisak na sve ostale zube i dolazi do njihovog pomicanja, te brojnih estetskih i drugih dentalnih problema.

Iako zadnji niču, često se prvi pokvare ili se često javlja upala desni zbog otežane higijene. Umnjaci često niknu samo djelomično, što otežava njihovo četkanje, ali olakšava nakupljanja ostataka hrane i stvaranje bakterija.

Ponekad pacijentima preventivno preporučujemo vađenje umnjaka. Stomatolog na temelju rendgenske snimke savjetuje pacijentu je li u njegovom slučaju bolje zadržati ili pristupiti vađenju umnjaka.

 

vađenje umnjaka

Kada se vade očnjaci?

Oni su svojom morfologijom i funkcijom jedinstveni zubi orofacijalne regije. Njihov položaj u zubnom nizu između prednjeg i stražnjeg segmenta pridonosi kako dobroj estetici zubnog luka, tako i dobroj cjelokupnoj facijalnoj estetici. Poznato je da od svih trajnih zuba očnjaci imaju najduži razvojni put, također imaju najmasivniji i najduži korijen, najmanju sklonost karijesu, rijetko nedostaju, ali su zato često retinirani ili impaktirani.

Vađenju ovakvih zuba se pristupa kada smetaju drugim zubima, time da ih je najlakše vaditi kod mladih pacijenata, obzirom da je kod starijih pacijenata čeljust kompaktnija i neelastična.

Vađenje umnjaka je bezbolan postupak obzirom da se izvodi u lokalnoj anesteziji. Oporavak nakon vađenja zuba je isti kao i nakon vađenja umnjaka.


Za više informacija kontaktirajte nas putem telefona 051/634-300 ili putem e-maila: info@centrodent.hr

Nalazimo se na adresi: Tometići 1/b, 51215 Kastav (zgrada pored Toni auspuha) – google maps

namjenski kredit u kunama -CentroDENT Rijeka

Komentari