Totalna proteza – Kako se prilagodit na život s njom?

TOTALNA PROTEZA

Totalna proteza se izrađuje u slučajevima potpune bezubosti. Njihova konstrukcije je jednostavnija su od djelomičnih proteza, koje se izrađuju u slučajevima postojanja preostalih zubi u čeljusti, te se sastoje od baze proteze na kojoj su postavljeni umjetni zubi. Totalna proteza nema uporišta na zubima, njena baza je velika, te pokriva cijelu gornju čeljust, te velik dio nepca.

PRILAGODBA NA PROTEZU

Vrijeme prilagodbe pacijenta na totalnu protezu će se ubrzat ako se proteza u početku bude nosila stalno, pa čak i po noći. Nakon navikavanja, protezu bi preko noći trebalo izvaditi iz usta kako bi se tkiva odmorila. Pacijentima koji prvi put dobiju totalne proteze savjetujemo da u početku: što više pričaju, naglas čitaju novine ili knjigu. Sve navedeno ubzava proces prilagodbe artikulacije s novim zubima.
Problemi koji se mogu javiti su pretjerana salivacija, veće lučenje sline i žuljanje proteze, to se događa samo u prvih 12 do 24 sata, nakon čega se žlijezde vraćaju u stanje normalne proizvodnje sline.totalna proteza - CentroDENT Rijeka

HIGIJENA TOTALNE PROTEZE

Higijena proteze ne smije biti zanemarena jer sama proteza može biti inkubator za gljivice. Zubnu protezu treba najmanje jednom dnevno izvaditi iz usta. Potrebno ju je očistiti četkicom i pastom za čišćenje proteza kako ne bi došlo do nakupljanja zubnog plaka, jer može doći do upale zubnog mesa.
Redovite posjete stomatologu jednako su važne za osobe s protezom, kao i za osobe s prirodnim zubima. Posjetite stomatologa bar jedanput godišnje!
Kod gubitka kosti i tkiva proteza se može i podložiti kako bi ponovno dobila stabilnost.
Gornja proteza ima izvrsnu stabilnost, dok donja gotovo i nema stabilnosti.
Zašto?
Postoje dvije čeljusti u ljudskoj lubanji.

Maksila je gornja čeljust koja je fiksirana na ostatak lubanje, dok je mandibula donja, pomična čeljust. Sam sastav tkiva gornje čeljust se razlikuje od donje, pa tako govorimo o poprilično različitim kostima. Gubitkom kosti gubi se i koštani greben na koji bi proteza uopće mogla prijanjati. U gornjoj čeljusti je takva pojava puno manja zbog strukture i stabilnosti nepčanog svoda.

proteza4

Ukoliko se osoba ne može nikako naviknuti na totalnu protezu preporučamo ugradnju dentalnih implantata, jer se proteza može lokatorima ili kugličnim vezama kačiti za implantat. U tim slučajevima je neophodno ugraditi minimalno 2 implantata.

Ukoliko Vam se proteza miče ili “klacka” obratite nam se kako bismo ju podložili. Često pacijenti kod oštećenja proteze smatraju da im treba nova proteza. Proteze se mogu očistiti mehanički, reparirati, podlagati, možemo u Vašu postojeću proterzu dodati zub ukoliko je ispao.

Ukoliko imate bilo koji od navedenih problema kontakirajte nas putem kontakt forme OVDJE ili telefonski na broj 051/634-300.

Komentari