PRIVREMENA KRUNICA

Privremena krunica se izrađuju od akrilata. Akrilat je jedna vrsta plastike, koja nema estetska svojstva, isto tako ni mehanička, odnosno, trajnost poput keramičkih materijala.

privremena krunica

Izrađuju se odmah nakon brušenja zuba. Takve krunice služe tvojim potrebama samo dok stalna zubna krunica ne bude napravljena. Boja, oblik i veličina privremene krunice nije ista kao zubna krunica od keramike. Kod nošenja privremenih krunica zub može biti preosjetljiv na vruće, hladno ili slatko. Svrha privremenih krunica je zaštita i održavanje prostora.  Moguće ih je izrađivati direktno u ordinaciji u slučaju povoljnih uvjeta i kod manjeg protetskog  rada (npr. jedne do nekoliko krunica i u slučajevima normalnog zagriza) ili u laboratoriju (u slučaju velikih protetskih radova rehabilitacije usne šupljine i nepovoljnih uvjeta, kao npr. bruksizam, odnosno škripanje zubi). Privremena krunica iz laboratorija može biti izrađena od akrilata ili može biti cad-cam. Cad-cam privremena krunica je puno čvršća od akrilatne i nju izrađujemo kada pacijent mora duži period nositi privremene krunice.

Privremena krunica – važne informacije:

– Stvrdnjavanje privremenog cementa traje oko 30 minuta. Preporučljivo je ne žvakati tijekom tog vremena.

– Određene namirnice će se zadržavati na njima i mogu ih odcementirati. Izuzetno je važno izbjegavati žvakaće gume, ljepljive ili tvrde bombone, orašaste plodove, kosti, odgrizanje tvrde hrane (sve to može dovesti do puknuća plastičnih kruna).

– Privremena krunica može puknuti ili ispasti. Vrlo je važno odmah nas kontaktirati ukoliko se to dogodi i donijeti krunicu sa sobom. Privremenu krunicu se može brzo zamijeniti (ili ponovo zalijepiti). Važno je nikada ne skidati samostalno krunicu sa zuba, obzirom da bi moglo doći do pomicanja susjednih zuba, što bi rezultiralo lošijom postavom stalne porculanske krunice.

– Predugo nošenje privremene krunice može dovesti do problema sa postavljanjem nove, pa čak i do potrebe izrade nove keramičke krunice.


Za više informacija kontaktirajte nas putem telefona 051/634-300 ili putem e-maila: info@centrodent.hr

Nalazimo se na adresi: Tometići 1/b, 51215 Kastav (zgrada pored Toni auspuha) – google maps

namjenski kredit u kunama -CentroDENT Rijeka

Komentari