ODRŽAVANJE ZUBNE PROTEZE – podlaganje

Održavanje zubne proteze, osim redovite higijene, podrazumijeva i podlaganje proteze. Obzirom da se vremenom zubno meso i kost povlače kao posljedica vađenja zuba i starosnih promjena,  proteza gubi stabilitet i potrebno ju je podložiti.

održavanje zubne proteze - CentroDENT Rijeka

 

ŠTO JE PODLAGANJE PROTEZE?

To je postupak kojim ispunjavamo prostor koji je nastao između zubne proteze i zubnog mesa na bezuboj ili djelomično ozubljenoj čeljusti.
Resorpcija koštanog ležišta je dinamičan proces, najizraženiji je u prvoj godini nakon gubitka zuba. No, tijekom vremena usprkos nošenju zubne proteze nastavlja se resorpcija alveolarnog grebena koja je nešto sporija. Nakon niza godina sklad baze zubne proteze i alveolarnog grebena nije kao na početku izrade proteze. Kada je sklad narušen i zubna proteza postane nestabilna. Preostaju dva moguća rješenja: izraditi novu protezu ili prilagoditi postojeću protezu podlaganjem.
Cilj tog postupka je napraviti prilijegajuću površinu proteze koja odgovara stanju čeljusti, te poboljšati stabilizaciju i retenciju. To se ostvaruje dodavanjem nove količine materijala tzv. akrilata na bazu proteze. Podlaganje zubne proteze je vrlo važno za održavanje zubne proteze.

RAZLOZI ZA PODLAGANJE PROTEZE

Osim redovitih posjeta stomatologu koji spadaju u redovno održavanje zubne proteze, postoje i druge česte indikacije za podlaganje proteze:
– imedijatna proteza – proteza izrađena odmah po vađenju zuba
– poslije reparature proteze zbog mogućih mikropomaka prilikom spajanja polomljene zubne proteze
– kada je djelomična proteza izrađena iznad nepravilnih, oštrih i palpatorno bolnih dbezubih područja
– kada je proteza izrađena u prvom postekstrakcijskom razdoblju (periodu najaktivnijih resorpcijskih procesa) – prijelazna proteza
– kod resorpcije koštanog ležišta zbog fizioloških promjena (starenja)

KAKO SE PODLAŽE PROTEZA?

Dva su načina podlaganja proteze.
U jednom proteza ne napušta ordinaciju (direktna metoda) koja je indicirana kada radimo sitne preinake i kada očekujemo u kratkom periodu završetak izrade definitivne zubne proteze. Izrađuje se direktno u ustima sa samostvrdnjavajućim materijalom koji se kasnije obradi, ispolira  i prilagodi situaciji u ustima.
U drugom slučaju (indirektna metoda) se uzima otisak koji se skupa sa protezom šalje u laboratorj gdje se temeljem otiska izrađuje novi gipsani model .
Nakon toga se uz pomoć posebog uređaja pod pritiskom uštrcava materijal tzv. akrilat u područje gdje ga nedostaje. Nakon toga se zubna proteza prvo obrađuje grubim pa finim brusnim sredstvima te se  finalno polira do visokog sjaja kako bi izgledala kao nova i kako bi manje  hvatala na sebe pigmente iz hrane i kamenac.

TREBA LI POSJEĆIVATI STOMATOLOGA?

Vrlo je važno da pacijenti koji nose zubne proteze minimalno jednom godišnje posjete stomatologa i prekontroliraju protezu, kako bi stomatolog utvrdio da li je potrebno podložiti protezu. Iako možda nemate niti jedan zub u ustima to ne znači da ne trebate posjećivati redovito stomatologa, jer redovito održavanje zubne proteze  sprječava njeno oštećenje i lom.

Za više informacija o čišćenju zubne proteze kliknite OVDJE.


Kontaktirajte nas putem telefona 051/634-300 ili putem e-maila: info@centrodent.hr

Nalazimo se na adresi: Tometići 1/b, 51215 Kastav (zgrada pored Toni auspuha) – google maps

Stomatoloska ordinacija CentroDENT - Rijeka