Održavanje proteza za zube

ODRŽAVANJE PROTEZA ZA ZUBE – 5 pravila

Održavanje proteza za zube je važno zbog vijeka trajanja proteze.

Zubna proteza kao protetsko rješenje za bezubu čeljust je dugotrajno rješenje, ali samo pod uvjetom da se redovito i pravilno održava.

 

Održavanje proteza za zube

Održavanje proteza za zube

U nastavku je nekoliko pravila koje je važno poštivati ukoliko nosite zubnu protezu.

1. Nakon svakog obroka zubnu protezu oprati četkicom i običnom vodom, bez paste za zube.

2. Navečer prije spavanja zubnu protezu staviti u posebno sredstvo za održavanje – npr. tablete, a ukoliko ne spavate sa protezom obvezno je držite u vodi.

3. Izbjegavajte stalno skidati zubnu protezu, osobito na početku, i nosite je čim više kako bi se prije naviknuli na nju.

4. Jednom godišnje obvezno morate posjetiti stomatologa, obzirom da postoji velika mogućnost da proteza izgubi stabilnost, u tim slučajevima protezu je potrebno podložiti.

5. Obvezno posjetite stomatologa u slučaju da vam se dogodi bilo kakva nezgoda sa zubnom protezom npr. ako vam padne ili u slučaju da vam se pojavi ranica na zubnom mesu.

POPRAVAK ZUBNE PROTEZE

Zubne proteze se mogu podlagati, reparirati, moguće je ukoliko vam ispadne ili se slomi zub u dentalnoj protezi dodati novi. Zato je važno da odmah dogovorite posjet stomatologu, kako bi se „kvar“ na protezi otklonio.

Ukoliko Vam se nakupi kamenac na zubnoj protezi nemojte ga skidati sami, jer možete oštetiti protezu. Možete se naručiti i mi ćemo Vam očistiti kamenac i ispolirati zubnu protezu. Zubna proteza se stavlja u ultrazvučnu kadicu u kojoj mora ostati 40min na temperaturi od 60° C, nakon čega ju stomatolog polira. U slučajevima velikih zaprljanja uzubnu protezu šaljemo u dentalni laboratorij na čišćenje i poliranje.

Kontakt telefon: 051/634-300

Komentari