Materijali

Prvi pronađeni zubni nadomjestci, izrađeni od zlata, potječu još iz doba Feničana i Etrušćana, stari preko 2500 godina. Pa to na neki način možemo smatrati počecima stomatologije i uporabe stomatoloških materijala.

Svih proteklih godina stomatologija je napredovala kako u tehnološkom smislu, tako i u načinima izrade protetskih radova, u načinima liječenja, ali veliki napredak se dogodio i u stomatološkim materijalima koji se nude na tržištu.

Osim stručnog i educiranog stomatologa, tehnologije koja se koristi, vrlo je važno i koji materijali su korišteni u radu. Važnost kvalitete dentalnih materijala se osim u olakšavanju rada zubaru, očituje i u kvaliteti pružene usluge pacijentu. Obzirom da o vrsti materijala ovisi estetski, funkcionalni i terapijski učinak liječenja, vrlo pomno odabiremo materijale koje koristimo.
Zbog svega navedenog mi volimo reći da kvaliteta stomatoloških tretmana ovisi o četiri čimbenika:

– Znanju
– Iskustvu
– Opremi

I posljednje, ali ne manje važno…..kvaliteta stomatoloških materijala.

Kvaliteta stomatoloških materijala

Pri odabiru materijala osobito vodimo računa o cerificiranosti istih. Volimo njemačke materijale (Bredent, Shutz-dental, Amman Girbach, Heraeus kultzer)….volimo i japanske (GC, Tanaka), američke (Kurraray), talijanske (Ossteobiol)….ukratko….volimo sve što je izvrsno.

S ponosom možemo naglasiti da je Centar dentalne medicine – Centrodent jedna od rijetkih stomatoloških poliklinika koja izdaje „Certifikat kvalitete“ za protetske radove koje izrađuje. Certifikat kvalitete je naša potvrda i jamstvo pacijentu da je kvaliteta stomatoloških materijala korištenih pri izradi protetskog rada vrhunska.

U današnje vrijeme su pacijenti vrlo informirani, i osim izbora stomatologa, veliku pažnju posvećuju i upoznavanju samih materijala. Kvaliteta stomatoloških materijala im je jednako važna kao stomatolog za kojeg se odluče.

Svim svojim pacjentima naglašavamo da uvijek mogu tražiti informaciju od kojeg materijala će im se raditi neki rad. Bilo da je riječ o plombama, materijalima za izradu protetskih radova, ili bilo kojem drugom materijalu koji koristimo pri radu.
Naš savjet je, informirajte se! To nije samo vaše pravo već i vaša dužnost i odgovornost prema samom sebi.

Komentari