Materijali

Prvi pronađeni zubni nadomjestci, izrađeni od zlata, potječu još iz doba Feničana i Etrušćana, stari preko 2500 godina. Pa to na neki način možemo smatrati počecima stomatologije i uporabe stomatoloških materijala.

Svih proteklih godina stomatologija je napredovala kako u tehnološkom smislu, tako i u načinima izrade protetskih radova, u načinima liječenja, ali veliki napredak se dogodio i u stomatološkim materijalima koji se nude na tržištu.

Osim stručnog i educiranog stomatologa, tehnologije koja se koristi, vrlo je važno i koji materijali su korišteni u radu. Važnost kvalitete dentalnih materijala se osim u olakšavanju rada zubaru, očituje i u kvaliteti pružene usluge pacijentu. Obzirom da o vrsti materijala ovisi estetski, funkcionalni i terapijski učinak liječenja, vrlo pomno odabiremo materijale koje koristimo.
Zbog svega navedenog mi volimo reći da kvaliteta stomatoloških tretmana ovisi o četiri čimbenika:

– Znanju
– Iskustvu
– Opremi

I posljednje, ali ne manje važno…..kvaliteti stomatoloških materijala.
Pri odabiru materijala osobito vodimo računa o cerificiranosti istih. Volimo njemačke materijale (Bredent, Shutz-dental, Amman Girbach, Heraeus kultzer)….volimo i japanske (GC, Tanaka), američke (Kurraray), talijanske (Ossteobiol)….ukratko….volimo sve što je izvrsno.

S ponosom možemo naglasiti da je centar dentalne medicine – Centrodent jedna od rijetkih stomatoloških poliklinika u Europi koja izdaje „Certifikat kvalitete“ za protetske radove koje izrađuje. Certifikat kvalitete je naša potvrda i jamstvo pacijentu o vrsti i kvaliteti materijala korištenih pri izradi protetskog rada.
Naš savjet je, informirajte se! To nije samo vaše pravo već i vaša dužnost i odgovornost prema samom sebi.