GRANULOM ZUBA – simptomi, uzroci i liječenje!

GRANULOM ZUBA

Granulom zuba je bakterijska infekcija zuba. Nastaje prodorom bakterija kroz caklinu zuba, prvo u dentin, a nakon toga u sam živac zuba (pulpu), pa sve do vrha korijena zuba. Vidljiv je oku tek kada se formira vrećica na vrhu korijena zuba koja je ispunjena gnojem.

Najčešće do granuloma dovodi karijes koji se ne liječi pravovremeno.

Granulom može uzrokovati oštećenje okolne kosti.

Ukoliko ste iskusili neke od sljedećih simptoma: natečen obraz, promjena boje zuba, natekle i bolne desni, obratite nam se odmah. Neki od ovih simptoma mogu značiti da Vam je potrebno liječenje zuba. Pravovremenim liječenjem zuba spriječavamo nastanak granuloma.

Granulom može nastati i kao posljedica traume zuba, kao što je npr. udarac.

granulom zuba

Granulom zuba

KAKO LIJEČITI GRANULOM ZUBA?

Mogućnost liječenje granuloma zuba ovisi o njegovoj poziciji. Ukoliko se granulom nalazi u račvištu korijena zuba ili poziciji koja ne omogućava efikasnu endodontsku terapiju, može dovesti do gubitka zuba.

Ukoliko pozicija granuloma dopušta, pristupa se endodontskoj terapiji tj. liječenju upale zuba.

Liječenje upale zuba je postupak kojim se nastoji spriječiti vađenje zuba. Čišćenjem i dezinfekcijom korijenskih kanala spriječava se ponovno nastajanje infekcije. Čak i u slučajevima u kojima se infekcija ipak vrati može se napraviti revizija punjenja korijenskih kanala.

Kirurški, ovaj se problem rješava odstranjivanjem vrška korijena zuba, a sam postupak se naziva apikotomija.

Važno je znati da je posljednja opcija stomatologu vađenje zuba. Ukoliko pozicija granuloma zuba dopušta, liječnik će iskoristiti sve raspoložive metode kako bi spasio zub.

Vađenje zuba nije moguće spriječiti u sljedećim komplikacijama:

  • kod okomitih pukotina i perforacija korijena zuba
  • kod blokade korijenskog kanala
  • kod izraženog karijesa koji nije moguće liječiti
IMAM LI GRANULOM ZUBA?

Zubnim RTGom ili panoramskom snimkom zuba moguće je otkriti postojanje granuloma. Svim pacijentima preporučujemo, preventivno, svake dvije godine učiniti panoramski snimak zuba.

Za spriječavanje nastanka granuloma vrlo je važno održavati redovnu i temeljitu oralnu higijenu i minimalno jednom godišnje učiniti kontrolni pregled kod stomatologa.


Kontrolni pregledi u Centrodent-u su potpuno besplatni. Možete se naručiti putem a-maila: info@centrodent.hr ili na broj telefona 634-300.

namjenski kredit u kunama -CentroDENT Rijeka

Komentari